Internațional

Ancheta internațională privind doborârea avionului Malaysia Airlines în Ucraina va fi extinsă cu nouă luni

Ministrul australian de justiție, Michael Keenan, a declarat că echipa comună de anchetă formată din experți din Olanda, Australia, Belgia și Malaezia a stabilit să-și continue activitatea până la 15 august. "Deși țările membre au căzut de acord să extindă activitatea echipei de experți până în august 2015, țin să subliniez că Australia este hotărâtă să lucreze cât de mult va fi nevoie pentru a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției", a spus Keenan.

Avionul zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur când a fost doborât în regiunea Donețk din estul Ucrainei la 17 iulie.

Din cele 298 de persoane aflate la bordul avionului și care și-au pierdut viața, 196 erau din Olanda, 43 din Malaezia și 38 din Australia.

Echipa internațională de experți, condusă de Olanda, a avut acces limitat la locul prăbușirii, aflat într-o zonă de conflict între armata ucraineană și separatiștii proruși. Cele două părți s-au acuzat reciproc de doborârea avionului, un Boeing 777.

În septembrie, echipa a precizat într-un raport preliminar că a descoperit că avionul s-a dezintegrat în zbor după ce a fost lovit ‘din afară’ de un ‘număr mare de obiecte cu puternică încărcătură de energie’, dar nu a stabilit cine sunt vinovații. Premierul Tony Abbott și omologii săi olandez și malaezian au făcut apel la președintele rus Vladimir Putin să se folosească de influența sa asupra separatiștilor pentru a le garanta anchetatorilor accesul la locul prăbușirii.

Abbott și Putin au discutat despre tragedie în marja unei reuniuni care a avut loc luni în China și se vor afla din nou față în față sâmbătă la summitul G20 de la Brisbane.

Membri ai comunității ucrainene locale au anunțat pentru aceeași zi un protest împotriva lui Putin din cauza acțiunilor sale în Ucraina și legate de prăbușirea avionului.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *