Ancheta TIMPUL: Legile îşi aşteaptă rândul în sertare
În legea menţionată este specificată amplasarea farmaciilor şi a filialelor acestora, care nu trebuie să fie mai aproape de 250 de metri una de alta, şi se stipulează că numărul de locuitori per farmacie nu poate să fie mai mic de 4000. „În oraşul Ungheni în loc de opt farmacii acum sunt 21, la 36.000 de locuitori”, spune Lidia Crăciun. La 20 iulie 2006, fostul ministru al Sănătăţii, Ion Ababii, a emis ordinul nr. 309, care stabilea reglementările menţionate mai sus. Potrivit lui Alexandru Crăciun, deşi acest ordin a fost blocat şi nu a fost publicat în „Monitorul Oficial”, documentul a rămas în vigoare în cadrul instituţiilor medicale. „Când trebuia antreprenorul să ia un aviz de la Centrul de medicină preventivă pentru a-şi instala farmacia, Centrul făcea o trimitere la acest ordin şi, în cazul în care distanţa nu coincidea, nu i se elibera autorizaţia necesară. Şi Camera de Licenţiere lua în calcul prevederile acestui ordin, ca mai apoi să nu se mai conducă de el pentru că nu a fost publicat. Şi de atunci farmaciile sunt plasate oriunde”, spune Crăciun. „Drept urmare, acestea au înăbuşit fostele farmacii de stat, care au fost privatizate cu credite luate de la bancă şi case puse în gaj. Am încercat să sunăm alarma în faţa autorităţilor locale şi a celor naţionale, dar nu suntem auziţi”, mai adaugă el.
Până la urmă, 32 de proprietari de farmacii din diferite raioane ale republicii au apelat la Comisia parlamentară de resort cu propunerea de a modifica Legea cu privire la activitatea farmaceutică, pentru că fostele farmacii de stat erau în prag de faliment. În iunie anul curent a fost creat un grup de lucru în care au fost incluşi şi câţiva reprezentanţi ai acestor farmacii. „A fost elaborat un proiect de lege care a trecut toate etapele şi a fost prezentat în Parlament. După multe tertipuri i blocări, sub presiunea noastră, legea a fost adoptat în lectura finală, însă iată că din luna septembrie ea nu apare în „Monitorul Oficial”, conchide Alexandru Crăciun.
Între timp, raioanele republicii a început să fie invadate de firmele angrosiste – marii importatori de medicamente care şi-au creat câte o reţea. De fiecare dată, ei au venit cu un ordin semnat la 16 aprilie 2010 de ministrul Vladimir Hotineanu, prin care ordinul nr. 309, din 20 iulie 2006, este abrogat, pe motiv că a fost emis cu „încălcarea normelor procedurale”. „Suntem un grup al societăţii pe care legea este datoare să-l apere, la fel ca pe toate celelalte. Legea despre protecţia concurenţei stipulează clar că, dacă pe piaţă apare un agent economic ce dezavantajează alţi agenţi, acesta utilizează concurenţa neloială. „Rechinii” vin în localităţile noastre, se instalează peste perete, îmi cumpără farmacistul, mituindu-l cu 2000 de euro, vin cu preţuri de dumping (formă de concurenţă neloială ce practică vânzarea unor produse sub preţul de producţie, de multe ori cu scopul de a elimina concurenţii de pe piaţă – n.r.) pe trei-patru luni de zile, mă aduce la faliment, iar apoi îşi pun preţurile normale – adică, mari – şi merg înainte”, se indignează Lidia Crăciun.
Am încercat să aflăm unde se află proiectul adoptat pentru completarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică şi ce cale trebuie să urmeze pentru a fi publicat în „Monitorul Oficial”. Potrivit lui Constantin Lazăr, doctor în drept, legea adoptată în lectura finală în Parlament trebuie trimisă la Aparatul preşedintelui RM spre promulgare. „Preşedintele o semnează şi o promulgă. Dacă preşedintele are obiecţii, atunci el o întoarce în Parlament, Parlamentul o dezbate şi o adoptă din nou, iar a doua oară când vine la preşedinte, acesta este obligat s-o semneze”. Lazăr spune că termenul în care legea pleacă din Parlament la Aparatul preşedintelui nu e strict reglementat. „De obicei durează o lună, dar poate dura şi mai mult. E o procedură tehnică internă, dar juridic termenul nu este reglementat”.
Vasile Josanu, redactorul responsabil de ediţie al „Monitorului Oficial”, ne-a spus că, în conformitate cu legislaţia, după ce legea a fost promulgată, ea ajunge la redacţie, este înregistrată şi este publicată în maximum zece zile. Şeful adjunct al direcţiei Drept şi relaţii publice din cadrul Aparatului preşedintelui RM, Mariana Săcăreanu, ne-a informat că legea a venit la Aparatul preşedintelui la 19 octombrie. „De la această zi calculaţi două săptămâni, termenul-limită în care legea urmează a fi remisă sau promulgată. Iar publicarea în „Monitorul Oficial” depinde de numărul şi importanţa materialelor ce urmează să fie publicate”, a spus Săcăreanu. Aşadar, farmaciştilor nu le rămâne decât să aştepte ca legea lor să devină „importantă”…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!