Social

(ANCHETĂ) Un academician este purtat de ani de zile prin judecăți

Problemele cu care se confruntă Ion Castraveț nu au nicio legătură cu activitatea științifică. Pur și simplu, în 2009 el a acceptat să devină președinte al asociației proprietarilor de locuințe (APLP 50/14, șos. Hâncești 55/3) la rugămintea unui membru al administrației blocului Victor Soloviov care s-a plâns că i-au fost prescrise „nelegitim” datorii mari la serviciile locativ-comunale, rugându-se ca să fie ajutat să iasă din încurcătură. „Eu am fost de acord, dar cu o condiție: să lucrăm fără salariu până la rezolvarea problemelor invocate, după care să ne dăm demisia din consiliul de administrație. Dar Soloviov, fiind contabil, a luat ștampila și extrăgea toți banii din contul bancar al APLP-ului fără să plătească impozite la stat și fără să prezinte rapoarte financiare. Mi-am dat seama de greșeala fatală pe care am făcut-o și am demisionat la sfârșitul lui 2011”, explică Ion Castraveț. Din procesul verbal al ședinței Consiliului de administrație al blocului rezultă un lucru straniu: demisia lui Castraveț este acceptată, Soloviov se alege președinte, însă, la insistența celui din urmă, obligația de a semna dispoziții de plată și alte documente financiare îi este atribuită tot lui Castraveț. Precizăm că potrivit grupului de inițiativă al APLP 50/14 constituit ulterior de locatari, Victor Soloviov s-a inclus în Consiliul de administrare prin fraudă și că din cauza lui s-a creat o dezordine în finanțele asociației. Din acest motiv, operațiunile la conturile bancare ale asociației au fost suspendate de Banca Socială.



Semnăturile procesului verbal de la Inspecția Muncii. Copiile aceluiași document au semnături diferite

Președintele cere salariu

Știind că și-a dat demisia și că nu mai are treabă cu administrația blocului, profesorul a rămas cu atât mai mirat când s-a pomenit chemat în primăvara lui 2012 la Judecătoria Râșcani. Motivul era un proces-verbal întocmit de inspectorul muncii Sergiu Ungureanu, după ce Victor Soloviov s-a plâns că nu a primit salariu pentru primele două luni ale anului. Asta în condițiile în care în datele Serviciului Fiscal de Stat, anume Soloviov figura ca președinte al APLP-ului, iar conturile asociației erau blocate de bancă. Dar instanța l-a recunoscut vinovat pe Castraveț de încălcarea Codului Muncii obligându-l să plătească o amendă de 2000 lei. Curtea de Apel Chișinău a constatat în schimb că hotărârea a fost ilegală și nemotivată. Până la urmă, Judecătoria Râșcani constată că procesul verbal al Inspecției Muncii este întocmit cu încălcări și încetează cazul în privința academicianului.

Ion Castraveț a devenit Ion Cazacenco

Pentru că nu a plătit amenda ilegală prescrisă de Inspecția Muncii, Ion Castraveț este chemat din nou în judecată la începutul lui 2013, de data asta la Judecătoria Buiucani, unde i se impune iarăși să achite 1000 de lei. Hotărârea instanței este plină de greșeli și pare că a fost scrisă în grabă.

Într-o propoziție, în loc de Ion Castraveț este scris Ion Cazacenco. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a constatat că și de această dată instanța de fond a examinat cauza ilegal și neîntemeiat, fără a analiza originalul procesului verbal al Inspecției Muncii. „Văzând că Judecătoria Buiucani mă cheamă din nou, am cerut originalul procesului verbal de la Inspecția Muncii. A trebuit să aștept un an de zile”, susține profesorul. A obținut niște copii de la aceleași documente pe care se vede că, cel puțin, data și semnătura lui Castraveț nu sunt identice. „Am apelat și la Ministerul Justiției, la Curtea Supremă a Magistraturii, la parlament, dar nimeni nu se ocupă de mârșăvia asta din justiție”, spune amărât profesorul.

„Sunt un alt Soloviov”

Am încercat să vorbim cu Victor Soloviov. La numărul de telefon care figura în datele administrației APLP-ului a răspuns o persoană cu același nume care a zis că locuiește pe altă adresă și deseori este confundat cu cel de care probabil avem nevoie. „Mă confundați. Avem același nume. Uneori scrisori străine primesc din cauza asta. Eu locuiesc la Botanica”, a spus bărbatul. La mobil iarăși nu ne-a răspuns nimeni. Recent, 23 mai, Procuratura sectorului Centru din Chișinău a pornit urmărirea penală pe numele lui Victor Soloviov pentru delapidarea averii străine. Actualul președinte al asociației de locatari, Petru Dumitraș, afirmă că acesta a luat 300 mii de lei și a lăsat în urma sa datorii enorme. „Până la urmă statul e de vină prin instituțiile sale care i-au permis să facă prostii”, susține Petru Dumitraș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *