Eveniment

Andrei Neguța s-a interesat la FSB pentru cine lucrează TIMPUL

Ex-ambasadorul Andrei Neguța a încercat să afle de la FSB de ce TIMPUL a publicat investigația despre șeful său, preotul Țurcanu, pe care îl consiliază. Așa reiese din discuțiile telefonice dintre cleric și Nicolae Semionov, moldoveanul maltratat cu cruzime, după ce declarase pentru ziarul nostru că Țurcanu l-a amăgit de bani. De fapt, ghinioanele se țin lanț de Semionov. După prima sa convorbire de după incident cu preotul, niște necunoscuți i-au spart cauciucurile de la mașină. Preotul s-a jurat pe copiii săi că nu-l va acționa în judecată pe Semionov pentru defăimare, ca peste cinci zile să fie gata să-și încalce jurământul. În urma deciziei ÎPS Vladimir de a-l suspenda temporar pe Țurcanu din funcția de șef al Departamentului relații externe (DRE) al Mitropoliei, Judecata Eparhială așteaptă rezultatele unei anchete, pornite de MAI pe același caz. 

Recent, am primit la redacție înregistrări cu câteva discuții telefonice dintre Țurcanu și Semionov. Pe cât de interesante ne-au părut mesajele transmise de preot, pe atât de mult ne-au uimit contradicțiile din discursul său. E greu să ne dăm seama cât adevăr conțin vorbele sale, dacă ne amintim că anterior el ne-a mințit că a făcut teologie la Serghiev-Posad, că se află în Moscova de șapte ani, că are bancă și alte minunății… Oricum, convorbirile respective pot aduce încă un dram de lumină în privința acestei persoane, aflată într-o misiune destul de enigmatică în Rusia.

„Tu pentru mine, în genere, nu ești nimeni”

Prima discuție datează cu 4 septembrie, adică cu cinci zile înainte ca Semionov să fie maltratat. Țurcanu îl invită la o întâlnire pentru a doua zi, asigurându-l că de față va fi și Alexandra Ursu, colaboratoarea DRE, care l-a angajat nemijlocit pe Nicolae și pe ceilalți 18 colegi ai săi, cu care a lucrat la amenajarea sediului departamentului. Muncitorul se interesează dacă li se va plăti restanța de 360 de mii de ruble, însă preotul îi reproșează că n-are nicio datorie: „Tu ai șef, e Ursu. Tu pentru mine, în genere, nu ești nimeni”. La propunerea lui Nicolae de a veni împreună cu întreg grupul de muncitori, clericul îl roagă „să nu-i organizeze conferințe”. Îl avertizează că, de nu-i va onora invitația, se va plânge la procuratură, pentru că a fost ofensat de TIMPUL.

La 9 septembrie, după ce a fost bătut, împreună cu toată familia sa, în fața casei lor din regiunea Ramensk, poliția rusă a pornit o cercetare pe acest caz. Din spusele lui Nicolae, atacatorii au fost reținuți. Ar fi niște tineri din regiune, care se dezvinovățesc că au aplicat forța, pentru că se aflau în stare de ebrietate…

„Mă jur pe mormântul părinților, mă jur pe Dumnezeu…”

Următoarea discuție are loc la 13 septembrie. Preotul anunță că „m-a sunat Pașa Păduraru și zice că cineva te-a bătut” și Semionov îi povestește incidentul. „I-am spus lui Pașa: „Ascultă, eu sunt preot, eu pot la telefon să mai zic ceva, dar nu așa… Voi ce, glumiți? Uită de prostiile astea. Tu n-ai spus că părintele Ghenadie este un pederast sau o canalie. Nu m-ai ofensat, ai spus doar că nu ți-am dat niște bani. Ce, pentru asta trebuie să bați omul? Colea, mă jur pe mormântul părinților mei că nu mă ocup de așa ceva. Mă jur pe Dumnezeu, ca preot, că din copilăria mea, nu m-am bătut cu nimeni și nici pe alții nu i-am rugat s-o facă. Andrei Kirilovici îmi spunea ieri: „Părinte Ghenadie, dacă ai fi femeie, te-ar freca toți, pentru că pe tine toți te mint”. Semionov îi amintește preotului că anterior l-a avertizat cu posibile neplăceri, în cazul în care materialul video din TIMPUL va fi vizionat de către omul de afaceri rus Alimjan Tohtahunov, alias Taivancik. Dacă, inițial, Țurcanu se lăuda în fața reporterilor noștri și a altor oameni că este bun prieten cu respectivul, acum susține contrariul: „De ce vorbești prostii, Colea? Eu, în genere, cu acest om nu am nicio legătură. M-am văzut cu el săptămâna trecută. El și-a botezat copilul și eu i-am dus un cadou”.

„Mă jur pe copiii mei că n-am să te dau în judecată”

De data aceasta, Țurcanu îl asigură pe Semionov că i-a pus condiții drastice Alexandrei Ursu să se achite cu acesta timp de o săptămână. Apoi se arată pregătit să se achite chiar el: „Tu vino mâine la mine și am să-ți dau banii, ca să te achiți cu oamenii, că nu e nevoie de atâtea complicații pentru trei copeici”. „Pentru dvs. sunt trei copeici, intervine Nicolae, dar pentru noi este o avere”. Deși se arată pregătit să-i achite datoria, în cadrul aceleiași discuții, preotul adoptă o altă tactică de apărare. El spune că un avocat i-a sugerat că poate scoate din Semionov prejudicii morale de 10 milioane de ruble, dar el nu o va face: „Eu niciodată n-am să merg contra moldovenilor mei. Eu aș câștiga acest proces, pentru că nu-s vinovat, dar n-am să fac lucrul acesta, mă jur pe copiii mei. Totuși, dacă este decizia instanței, ea se execută neapărat…”.

Clericul presupune că TIMPUL a realizat materialul despre el în colaborare cu Ambasada RM din Rusia și se arată convins că Neguța va afla totul de la FSB: „După ce Filat a văzut acest interviu, m-au luat pe sus. Oamenii care mă sapă sunt mai mult din ambasadă. Andrei Kirilovici Neguța s-a adresat la FSB, pentru că el e ambasador, și acum va ridica totul”. L-am căutat și noi pe Neguța să-l întrebăm dacă e chiar așa, însă el n-a răspuns la apelurile noastre.

„Numele și onoarea mea deja sunt îngropate”

Celelalte discuții au loc pe 18 septembrie. Semionov se arată nedumerit că, după discuția lor precedentă, i-au fost tăiate cauciucurile de la mașină. Mai întâi, cele din stânga, iar după ce poliția a înregistrat cazul, i-au fost sparte și roțile din dreapta… Preotul îi propune să ceară pază de la poliție și îl întreabă dacă nu s-a legat cu niște huligani. Mai spune că MAI de la Chișinău l-a invitat pentru a-l audia în dosarul pornit la cererea lui Semionov, dar se declară nevinovat. El îi propune lui Nicolae să meargă cu poliția la Ursu, ca să pună punct problemei banilor. „Dacă vrei, o chem eu, că am s-o găsesc. Eu m-am certat cu ea, dar mi-i în cot de asta”, afirmă el. La întrebarea lui Semionov, dacă el și-a dat acordul pentru sancțiunile financiare pe care Ursu le punea muncitorilor în timpul lucrului, preotul iarăși se jură: „Mă jur pe copiii mei, să nu aibă ei fericire, dacă ți-am pus sancțiuni de vreo rublă”.

„Numele și onoarea mea deja sunt îngropate”. La aceste vorbe ale feței bisericești, Nicolae îi spune că și Hristos a fost bătut și scuipat. Replica nu întârzie: „Hristos e Hristos, dar băncile deja refuză să lucreze cu mine, m-a oprit de la lucru Mitropolia Moldovei. Și toate ca rezultat al activității tale”.

„Ai să-mi plătești 10 milioane, îți promit”

Dacă cu cinci zile înainte îl invitase să-și primească banii și se jura pe copiii săi că nu-l va da în judecată, clericul își schimbă brusc macazul: „Tu m-ai murdărit cu noroi în toată țara. Îmi vei plăti 10 mln. ruble, prejudiciu moral. Tu mă vorbești de rău, suni la TIMPUL și nu știu ce spui, iar acela înfrumusețează de cinci ori. Gazeta se tipărește în tiraj de 1000 de exemplare în fiecare lună. Nu, câte 25 de mii pe lună. Pe mine mă sună mama și plânge. Și Mitropolitul Vladimir mă sună și eu îi spun: „Vladâca, mă considerați de idiot? Filat a promis că mă va distruge și eu nu exclud că e lucrul lui. Dar să se descurce procuratura, să se descurce FSB. Nu sunt ultimul om din Moscova”. Surprins, Semionov întreabă: „Eu încă să-ți plătesc? Eu, un sărac moldovean, să-ți mai dau 10 mln.? Cât costă inima mea, rinichii, ficatul meu? Va trebui să-mi vând familia”. Preotul calcă pe jurământul său și pe copii și insistă: „Da, 10 mln., îți promit. Ori până vineri îți publici în TIMPUL scuzele, ori ai să plătești”.

„Dați-mi pace odată…”

Solicitat de TIMPUL, Semionov s-a abținut să comenteze aceste discuții. În schimb, ne-a spus că Țurcanu a postat pe site-ul DRE, de la șefia căruia este suspendat de mitropolit, un text în care-l învinuiește pe el că ar fi bolnav psihic și ar avea legături cu lumea interlopă. „Zice că are și dovezi, deși eu nici în camera poliției pentru minori n-am fost niciodată. Ceea ce scrie el sunt convulsiile unei lebede muribunde”. Am intrat și noi pe site-urile controlate de Țurcanu, dar toate sunt închise, cu anunțul că „se află în reconstrucție”.

Pe Alexandra Ursu n-am găsit-o, dar părintele Ghenadie ne-a spus că ea nu vrea să vorbească cu noi. Trist ca niciodată, fără să știe că avem înregistrările discuțiilor telefonice, el și-a negat categoric propriile afirmații: „Eu am obosit și de Semionov, și de toți. Dați-mi pace odată. M-am săturat de moldoveni și de toate problemele pe care mi le fac. Nu dau eu în judecată pe nimeni, că sunt preot. Îmi pare atât de rău că m-am băgat în treaba asta…”. El infirmă și spusele despre Neguța: „Nu s-a mai adresat nimeni la niciun fel de FSB. Ce, dl Neguța n-are cu ce se ocupa?”.

Agent al serviciilor speciale?…

Potrivit preotului Valeriu Potoroacă, șeful Judecății Eparhiale, instanța bisericească nu se va pronunța pe acest caz până la finisarea investigațiilor MAI. „Am primit o interpelare de la Interne și le-am răspuns. Așteptăm concluziile lor”, a menționat clericul. Alte surse din mediul bisericesc susțin că ÎPS Vladimir a decis deja revocarea lui Țurcanu din funcțiile de șef al DRE și de reprezentant la Moscova. La întrebările noastre cu privire la acest caz, MAI nu ne-a răspuns. La rândul lor, surse din alte instituții de drept ale RM ne-au spus că Țurcanu ar fi folosit de unele servicii speciale pentru pregătirea alegerilor parlamentare din 2014, în scopul schimbării guvernării AIE în una prorusească. Amintim că și anterior preotul dădea de înțeles că se va lansa în politică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *