Actualitate

Andrei Spînu, TAXAT după ce a declarat că alegerile pentru Primăria Bălți nu ar fi fost corecte, iar Marina Tauber ar putea fi exclusă din cursă

„Dacă în spațiul public nu ar fi apărut declarațiile vicepremierul Spînu, nu m-aș fi întors asupra rezultatului electoral din Bălți. Din punctul meu de vedere, rezultatul este clar: Marina Tauber are toate șansele să ajungă primar în Bălți. Spusele vicepremierului R. Moldova trezesc însă îngrijorare: un înalt oficial al statului afirmă că alegerile locale din Bălți nu au fost desfășurate corect, convingere exprimată în lipsa unei constatări în acest sens a autorității electorale centrale. Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a exprimat nici un punct de vedere în care s-ar constata incorectitudinea desfășurării alegerilor locale în turul întâi la Bălți”, se arată într-un editorial semnat de comentatorul politic Victor Nichituș.

De asemenea, acesta afirmă că „Promo-LEX”, organizație specializată în monitorizarea procesului electoral, situată deasupra oricăror bănuieli de partizanat, prin vocea lui Nicolae Panfil, a spus că alegerile locale din 21 noiembrie au fost organizate eficient și au fost valabile în toate cele 15 localități, inclusiv în municipiul Bălți.

„Nici o altă instituție a statului, Ministerul Afacerilor Interne ori Serviciul de Informații și Securitate nu a emis vreun comunicat de presă care să pună sub semnul întrebării corectitudinea desfășurării procesului electoral în municipiul Bălți, declarație care ar susține afirmațiile făcute de oficialul moldovean. Declarația făcută de Andrei Spînu poartă greutatea funcției deținute și poate fi interpretată atât de actorii politici implicați în cursa electorală, cât și de instituțiile internaționale care observă desfășurarea alegerilor, ca un amestec în procesul electoral. În condițiile în care alegerile nu s-au încheiat sugestia indirectă făcută de Andrei Spînu, la o posibilă anulare a rezultatului alegerilor, trimite cu gândul la un precedent existent în R. Moldova, cel al anulării rezultatului alegerilor din municipiul Chișinău de către o instanță de judecată aflată în siajul lui Plahotniuc”, spune sursa citată.

Acesta a mai adăugat că ,,nu vreau să creadă că s-ar putea întâmpla așa ceva”.

„Ar însemna că nu există nicio deosebire între metodele folosite de fostul lider al PD și cele pe care le sugerează secretarul general al PAS. Așa că atenție la neatenția exprimărilor publice. Sunt însă de acord că, în momentul existenței unor încălcări din partea oricărui concurent electoral, CEC are dreptul să se exprime asupra rezultatului, iar instituțiile statului, dacă sunt probe concrete, să îl anuleze. Nu știu cum se va desfășura la data de 5 decembrie votarea în municipiul Bălți. Știu însă că nu există nici un motiv obiectiv pentru anularea rezultatului obținut de Marina Tauber în turul întâi al alegerilor locale din Bălți”, a conchis comentatorul politic.

Amintim că secretarul general al PAS, Andrei Spînu, a declarat ieri, 25 noiembrie, că rezultatele alegerilor locale noi desfășurate în municipiul Bălți nu au fost corecte. Potrivit politicianului, PAS a primit suficiente semnale care arată că „această campanie a fost finanțată netransparent cu bani neclari, pe alocuri cu raportări fictive, iar acest lucru trezește semne de întrebare”.

Spânu a adăugat că nu ar rămâne uimit dacă, „în urma unor probe prezentate, Marina Tauber va fi exclusă din cursa electorală de la Bălți”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *