Actualitate

Andrei Spînu: Vom depozita rezervele de stat de gaze naturale în România sau Ucraina

Andrei Spînu spune că a moștenit povara inactivității fostelor guvernări care au ignorat total sectorul energetic.

Potrivit vicepremierului, în prezent este elaborată o strategie de securitate energetică, document menit să fortifice sectorul pe timp de criză și să asigure o diversificare a surselor.

„Eu am găsit acest sector total descoperit. Vom face tot posibilul ca să nu mai avem situații similare, vom consolida Energocom-ul, vom face rezerve de gaze naturale. Rezervele de stat trebuie să fie pe cel puțin două luni de iarnă, două luni sunt suficiente ca să găsim oferte bune pentru perioadele ulterioare, ca să nu cumpărăm chiar la prețul spot. Trebuie să ducem la bun sfârșit interconectarea energetică cu România”, a spus vicepremierul Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Spînu spune că în lipsa unor spații de stocare a gazului în interiorul țării, Republica Moldova este nevoită să cumpere spații de stocare de la vecini pentru a-și face rezerve.

„Noi acum trebuie să facem rezerve de stat. Așa cum avem rezerve de stat de păcură sau de grâu, e timpul să ne gândim cum facem aceste rezerve de stat de gaz. Ajungem în perioada de vară când avem un preț bun la gaze, putem cumpăra gazul din Polonia, Ucraina, România. Putem să-l stocăm în Ucraina sau România, dar spațiile de stocare nu se oferă gratis, este o relație comercială”, a mai adăugat Andrei Spînu.

Republica Moldova are semnat un contract de achiziție și livrare a gazului cu concernul rus Gazprom pentru o perioadă de 5 ani.

Potrivit acestuia, prețul gazului pentru luna noiembrie este de aproximativ 450 dolari pentru o mie de metri cubi. În octombrie țara noastră a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului vechi cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *