Ultima oră

Andrian Candu afirmă că PDM este aproape de asigurarea unei majorități parlamentare

„Republica Moldova trebuie să se focuseze acum pe crearea unei majorități parlamentare care să asigure supremația legii și reforme economice. Noi am fost până în 2014 povestea de succes a Parteneriatului Estic. Noi putem face aceasta. Întrebarea însă este cine își va asuma acest scop și cine are voința politică pentru a realiza acest lucru?”, se întreabă președintele Parlamentului.

El spune că nominalizarea de către președintele Niclae Timofti a lui Ion Sturza în calitate de candidat pentru funcția de premier nu întrunește una din principalele condiții ale unei democrații: o majoritate parlamentară în spatele lui Sturza.

„Nimeni nu-l va sprijin pe Sturza cu excepția câtorva liberal-democrați. Aceasta înseamnă că președintele a propus pentru funcția de premier o persoană care nu se bucură decât de sprijinul a o cincime din membrii parlamentului.

Eşecul în parlament a guvernului propus de Sturza este iminent și doar va prelungi criza politică cu care se confruntă Republica Moldova. Probabil șeful statului a fost manipulat, sau pur și simplu nu a înțeles care este mandatul său și care sunt regulile unui joc constituțional”, a mai spus speakerul.

După eșecul lui Sturza în Parlament, Partidul Democrat este pregătit să ofere o soluție în conformitate cu regulile unei majorități parlamentare, afirmă democratul. El spune că PDM are drept scop stabilizarea Republicii Moldova și să-și asume conducere, împreună cu partenerii noștri politici, cu scopul de a readuce siguranța economică pe drumul trasat de reforme europene.

„Noi vom continua să jucăm conform regulilor democratice, respectând majoritatea parlamentară, pe cât de curând posibil să asigurăm un guvern lucrativ care să aibă un sprijin parlamentar puternic”, a menţionat Candu.

Alternativa este alegerile anticipate însoțite de turbulențe geopolitice, care nu sunt dorite nici de cetățeni nici de partenerii internaționali, am mai spus Andrian Candu. În plus, parlamentul trebuie să voteze un nou președinte în primăvară, iar în lipsa unui guvern și parlament lucrative nu va exista stabilitate, crede acesta.

”Republica Moldova nu va putea atinge progresul fără un guvern puternic, pro-european, care ar trebui să aibă ca priorități consolidarea statului de drept, modernizarea administrației, și promovarea activă a reformelor economice”, potrivit lui Candu.

El susține că în prezent a apărut o ”oportunitate de aur” de a consolida majoritatea parlamentară: luni, 14 foști membri ai PCRM s-au angajat să sprijine un nou guvern și ascensiunea Moldovei spre UE Împreună cu alte partide – PL și PPEM – putem forma o coaliție majoritară luna viitoare condusă de un premier categoric pro-european. Acest premier va conlucra strâns cu partenerii internaționali pentru a stabiliza situația internă și a readuce încrederea cetățenilor, concluzionează Andrian Candu.

Sursa: abcnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *