Politică

Andrian Candu: „Sunt sigur că în două săptămâni vom avea un nou Guvern pro-european”

Deocamdată au vorbit viceprim-ministrul Natalia Gherman, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, precum și președintele Parlamentului, Andrian Candu. „Uniunea Europeană e imagine a tot ce trebuie să devină Republica Moldova. Acordul de Asociere rămâne acea foaie de parcurs a țării noastre”, a dat asigurări Natalia Gherman.

Mai puțin optimist a fost directorul APE, Victor Chirilă care a menționat că cetățenii devin tot mai dezamăgiți de ceea ce se întâmplă. „Acum un an credeam că alegerile parlamentare vor aduce stabilitatea necesară, din păcate clasa politică nu s-a solidarizat. Avem o lipsă de viitor, o temere pentru viitorul nostru și al țării. După evenimentele de ieri, este mai mult decât clar că ne aflăm în cădere”.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a recunoscut că viața cetățeanului simplu nu s-a schimbat întru bine. „Deși avem o agendă a priorităților legate de Acordul de Asociere, ar fi cazul să implementăm cele mai bune modele. Nu există model mai bun decât cel ni-l oferă Uniunea Europeană”, a declarat Andrian Candu. „Nu cred că ceea ce s-a întâmplat ieri trebuie considerat o tragedie. Guvernele vin și pleacă. Azi încep discuțiile, sunt sigur că în 10 zile – 2 săptămâni, un nou guvern pro-european va fi investit”, a afirmat Andrian Candu.

La această ediție a Forumului, printre subiectele abordate în mod tradițional în cadrul Forumului sunt procesul de implementare a Acordului de Asociere cu UE, relațiile regionale, subiectul reglementării transnistrene, felul în care decurg reformele în domeniul justiției, combaterii corupției, dar și în planul libertății de expresie.

Forumul este organizat de Asociația pentru Politică Externă (APE), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

În cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, Candu a menționat că la finele lunii noiembrie la Chişinău va sosi misiunea FMI pentru semnarea acordului de finanţare cu Republica Moldova.

„Nu e cazul să ne pierdem în discuţii interminabile. Suntem în prag de iarnă. Există multe probleme. Trebuie de negociat un nou acord cu Federaţia Rusă privind procurarea gazelor naturale. Nu este exclus că vor fi majorate tarifele la energia electrică şi gazele naturale, există pături vulnerabile, care au nevoie de susţinere. Este un termen real. Toţi avem viziuni pro-europene. Avem un program de guvernare pe care îl considerăm bun. Pentru ca misiunea FMI să vină la sfârșitul lunii noiembrie, înseamnă că în data de 15-20 noiembrie trebuie să avem un prim-ministru și un guvern care vor face scrisoarea de invitație ca cei de la Washington să revină în timpul cel mai apropiat”, a declarat speakerul.

Andrian Candu a spus că vor fi întreprinse acţiuni concrete privind eradicarea corupţiei. „Vor fi întreprinse măsuri foarte dure. Unele idei au fost preluate chiar din planul prezentat de Valeriu Streleţ. Există un grup de lucru la Ministerul Justiţiei, din care fac parte şi reprezentanţi ai societăţii civile, care lucrează asupra unui pachet de legi anticorupţie. Nu este exclus ca Centrul Naţional Anticorupţie să fie reformat după modelul DNA din România care să includă şi Comisia Naţională de Integritate. Nu este exclusă formare unei procuraturi şi a unei instanţe specializate. Noi am fi susţinut iniţiativa PLDM privind demiterea directorului CNA şi a procurorului general. Dar numai nu acum, când a fost demarată o anchetă atât de amplă şi serioasă. Procurorul general este unicul care poate solicita ridicarea imunităţii parlamentare. Nu este exclus ca după Filat să mai apară necesitatea de a ridica cuiva imunitatea parlamentară”, a declarat preşedintele legislativului.

timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *