Actualitate

Angajaţii de la situaţii excepţionale: Peste 70 la sută din mansarde nu corespund normelor în construcţii

Pompierii au verificat calitatea lucrărilor de construcţie a mansardelor, în special rezistenţa acestora la incendii. Abaterile au fost făcute atât de constructori, cât şi de proprietarii apartamentelor, care şi-au modificat locuinţa folosind materiale de calitate proastă.

Pompierii au verificat 116 mansarde în capitală și 23 în alte localități ale ţării. În urma acestor controale, oamenii legii au scos la iveală abateri grave ce țin de nerespectarea de către constructori a gradului de rezistentă la foc.

„Majoritatea încălcărilor fiind în soluțiile constructive admise de agenții economici care s-au ocupat de construirea mansardelor, însă în același timp au fost depistate și încălcări cu caracter curent admise de către gestionarii blocurilor locative, locatarii de sine stătător modifică spatiile private, utilizând materiale de construcții necertificate și soluții constructive ce reduc limita de rezistenta la foc”, spune Dumitru Zinenco, reprezentant la SPCSE.

Pompierii sunt de părere că cei vinovaţi de calitatea proastă a mansardelor nu pot fi traşi la răspundere deoarece legea nu prevede exigente clare cu privire la riscurile de incendii.

„Etajele mansarde nu sunt dotate cu detectoare autonome pentru incendii, cablurile electrice nu sunt trase conform normelor de amenajare a instalațiilor electrice. Etajele mansarde nu sunt separate pe secții sau pe suprafețe nu mai mari de 500 de metri pătrați cu pereți despărțitori antifoc”, constată Denis Maşaev, reprezentant SPCSE.

În urma controalelor au fost întocmite 56 de procese verbale. Instanța de judecată urmează să se pronunțe în aceste cazuri. Ultima dată, un astfel de control a fost efectuat în 2010, când au fost verificate 80 de mansarde. Atunci decizia de a verifica mansardele a fost luată după un incendiu asemănător celui din 1 mai, când 28 de apartamente de la o mansardă din sectorul Botanica au fost mistuite în totalitate de flăcări.

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *