Actualitate

Angela Merkel: Rusia a pierdut „încrederea” țărilor membre ale NATO

„Acțiunile Rusiei în criza ucraineană i-au zguduit profund pe aliații noștri din Est, când prevalența dreptului și inviolabilitatea frontierelor sunt puse în cauză prin cuvinte și fapte, atunci încrederea scade”, a declarat dna Merkel în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german), cu o zi înainte de summitul șefilor de stat și de guvern din capitala poloneză.

Reuniunea de la Varșovia va avea loc „într-o etapă în care situația din domeniul securității în interiorul și în jurul Europei s-a transformat într-un mod semnificativ”, a adăugat ea.

Desfășurarea de batalioane în țările din estul Europei la frontiera cu Rusia, exerciții și bugete militare în creștere, acestea sunt obiectivele cu care liderii NATO reuniți la Varșovia vor completa întărirea Alianței față de Rusia decisă la începutul crizei ucrainene.

Întărirea este fără precedent de la destrămarea fostei URSS și Germania este chemată să aibă un rol important. Ea va participa la formarea a patru batalioane (între 600 și 1.000 de soldați) care vor fi desfășurate prin rotație începând din 2017 în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceste măsuri intervin ca urmare a anexării Crimeii și a ofensivei separatiste proruse în estul Ucrainei în primăvara lui 2014.

În același timp, cancelarul german i-a întins mâna Moscovei afirmând că măsurile sunt disuasive și ”profund defensive” și adăugând că NATO vrea să reia firul dialogului cu Rusia.

„O securitate durabilă în Europa nu poate fi realizată decât cu Rusia, nu fără ea”, a declarat Merkel. „Disuasiunea și dialogul, angajarea clară în favoarea solidarității față de partenerii noștri din Alianță (…) și mâna întinsă pentru dialog, acestea nu sunt elemente contradictorii, ci, dimpotrivă, indisociabile”, a mai spus cancelarul german. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *