Externe

Angela Merkel vrea ca Christine La­garde să preia funcţia lui Barroso la preşedinţia Comisiei Europene

Potrivit Reuters, prin această propunere, care urmează susţinerii oficiale din ultimele zile a candidatului oficial al Partidului Popular European (PPE), Jean-Claude Juncker, Merkel dovedeşte încă o dată superioritatea sa strategică faţă de partenerii europeni. O mişcare subtilă din mai multe motive. Berlinul a declarat că Reuters se înşală, Merkel reafirmând luni ­seară susţinerea fostului premier luxemburghez, Juncker, care a condus PPE la alegerile parlamentare europene, centrul-dreapta poziţionându-se în fruntea scrutinului, dar fiind departe de o majoritate absolută.

Cu Christine Lagarde, cancelarul german dezamorsează opoziţia britanică, a premierului David Cameron, care ameninţă cu ieşirea din UE dacă la Comisie este numit Juncker. Cameron este un fan al fostului ministru francez, în care vede un „cal troian” al liberalismului anglo-american şi alături de ea simte că poziţia City-ului este întărită.

Angela Merkel l-a plasat pe Hollande într-o poziţie delicată, acesta răspunzând că nu crede că este o idee bună pentru Europa să piardă şefia FMI. O sursă franceză declară că nu este posibil ca Hollande, sub presiunea avansării extremei-drepte naţionale, care a câştigat alegerile în Franţa, şi a aripii de stânga din propriul partid, să poată susţine un membru al opoziţiei de centru-dreapta pentru cel mai înalt post din UE. Lagarde, 58 ani, a fost ministru de Finanţe în cabinetul fostului preşedinte Sarkozy, înainte de a trece la şefia FMI în timpul crizei datoriei publice în zona euro, în 2011, pentru a-l înlocui pe Dominique Strauss-Kahn. Mandatul său se încheie în 2016.

Merkel a recunoscut că Juncker nu poate beneficia de o susţinere suficientă printre liderii UE pentru a asigura votul lor în vederea numirii. Cameron se opune candidaturii lui Juncker şi susţine că UE are nevoie de lideri noi, angajaţi pentru reforme ca răspuns la insatisfacţia electorilor. Londra îl vede pe Juncker ca pe un federalist european învechit şi consideră că Lagarde ar fi o alternativă acceptabilă.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *