Externe

Anglia nu mai permite intrarea călătorilor din Danemarca după depistarea unei mutaţii a coronavirusului

Tuturor călătorilor non-britanici sau rezidenţi permanenţi care au fost în Danemarca sau au tranzitat această ţară în ultimele 14 zile li se va refuza intrarea de către poliţia de frontieră la sosire’ începând de sâmbătă, ora 04.00 GMT, a comunicat Ministerul Transporturilor.

Decizia a fost adoptată în regim ‘de urgenţă’ după ‘publicarea unor informaţii complementare de către autorităţile sanitare daneze semnalând o extindere generalizată a cazurilor de coronavirus la fermele de nurci, bazată pe o tulpină mutantă a virusului care se propagă la anumite comunităţi locale’.

Danemarca a provocat îngrijorare miercuri anunţând sacrificarea în masă a tuturor nurcilor din crescătorii (15-17 milioane de exemplare) după descoperirea unei mutaţii transmisibile la om şi care a fost deja identificată la 12 persoane.

Această tulpină, denumită ‘Cluster 5’, determină, potrivit primelor studii, o eficacitate mai scăzută a anticorpilor umani, ceea ce ameninţă punerea la punct a unui vaccin anti-COVID-19.

Britanicii şi rezidenţii permanenţi vor fi autorizaţi să revină acasă, dar vor intra într-o carantină de 14 zile mai strictă decât pentru alte destinaţii supuse acestui regim.



‘Le cerem de asemenea celor care au sosit înainte de sâmbătă, ora 04.00 GMT, şi care au fost în Danemarca în cursul ultimelor 14 zile să se izoleze împreună cu familia’, adaugă comunicatul, precizând că vor exista controale ‘pentru a asigura că virusul nu se propagă în Marea Britanie’.

Măsurile vor fi reexaminate peste o săptămână şi sunt ‘susceptibile de a fi modificare rapid dacă va fi necesar’. Ele nu îi vizează pe transportatori, pentru care ‘vor fi făcute anunţuri mai târziu în cursul zilei’, a precizat ministerul de resort. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *