Social

ANI a inițiat un control în privința directorului interimar al Termoelectrica, Vasile Leu, pe fundalul acuzațiilor despre păcura îngropată pe teritoriul companiei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a dispus marți, 25 iulie, inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al restricțiilor, în privința directorului interimar al SA Termoelectrica Vasile Leu, potrivit procesului-verbal publicat de Autoritate, scrie Ziarul de Gardă.

Controlul inițiat de ANI vine în contextul informațiilor apărute în spațiul public despre o cantitate de păcură care ar fi fost îngropată pe teritoriul companiei, în toamna anului 2022.

Conform documentului publicat de ANI, „la data de 13 iulie 2023 în condițiile art. 30 din Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nr. 132/2016, prin intermediul sistemului electronic de distribuire aleatoriu a sesizărilor, a fost repartizată aleatoriu spre verificare sesizarea cu nr. 6287”, dar instituția responsabilă de asigurarea integrității în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică nu menționează când a înregistrat sesizarea.

„În textul sesizări se reclamă pretinsa încălcare a regimului juridic al restricțiilor de către Vasile Leu, director interimar al SA Termoelectrica, materializat prin numirea ultimului în funcția de director interimar al SA Termoelectrica, pe când anterior a deținut funcții de conducere în cadrul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Agenția la rândul său având atribuții de control și supraveghere asupra SA Termoelectrica”, notează ANI.

Menționăm că Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, chemat în Parlament la raport, a anunțat că, în cadrul anchetei inițiate, angajajați de la Termoelectrica ar fi recunoscut că imaginile video publicate de Usatîi relevă un caz care a avut loc în toamna anului 2022.

„Ieri, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții agentului economic, cineva a recunoscut că de fapt a avut loc un accident anul trecut. A crăpat o țeavă, iar ulterior au fost devarsate substanțe, dar urmează să vedem ce denotă probele de laborator”, a precizat Ion Bulmaga.

De asemenea, el a mai precizat că personal a depus un demers către Procuratura Generală (PG) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a investiga imaginile video și dezvăluirile apărute în presă.

Vă amintim că prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a cerut ministrului Energiei, Victor Parlicov și șefului de la APP, Roman Cojuhari, demisia în corpore a managementului Termoelectrica, după scandalul cu păcura îngropată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *