Editorial

Anii se schimbă, noi nu

Altfel spus am văzut aceeași răutate a creștinilor unii față de alții. Aceeași aroganță. Și mi-am dorit din suflet ca 2016 să ne facă mai buni și mai toleranți. Discutăm despre ce poziție ar trebui să adoptăm în cazul refugiaților musulmani, dar noi nici pe cei ce se închină lui Hristos nu îi putem tolera.

Singurul lucru care mă deranjează e prozelitismul. E urât să umbli la oameni la ușă să îi convingi de adevărul tău. Doamne ferește să văd ziua în care ortodocșii se apucă de prozelitism. Dacă un om nu știe despre Hristos și te întreabă, e normal să răspunzi după credința ta, fie ea ortodoxă sau catolică sau protestantă. Dar să umbli după oameni agasându-i nu mai e normal. Pentru că nici Iisus nu umbla după oameni, ci oamenii umblau după El ca să îi primească învățătura.

Haideți să vorbim puțin despre cifre. Noi, ortodocșii, reprezentăm 3% din populația globului, baptiștii sau penticostalii cam 1,4 – 1,5. Catolicii în schimb reprezintă cam 17% din populație. Acum imaginați-vă că fiecare consideră că doar el are dreptate și doar biserica lui se va mântui. Însă nici din biserica lui nu se vor mântui toți. Cam aceasta e logica.

Eu cred că Biserica Ortodoxă e acea Biserică întemeiată de Iisus Hristos și despre care El a spus „Nici porțile iadului nu o vor dărâma" (Matei 16; 18). Dacă n-aș crede așa, n-aș fi ortodoxă. La fel probabil crede și fratele meu, catolic sau baptist. Cred în Biserica Ortodoxă așa cum o mărturisește crezul: una, sfântă, sobornicească și apostolească. Știu, cu toată convingerea, că e biserica în care voi muri. Dar această credință a mea nu îmi permite mie să spun că ceilalți creștini vor ajunge în iad.

Și vă întreb ceva ce am auzit și eu la ÎPS Serafim Joantă: credeți că un ortodox (sau un creștin din biserica din care faceți parte) care nu crede de fapt în Iisus, care nu își trăiește credința, care nu face fapte bune, un ortodox din „greșeală", care de la botez nu a mai dat la biserică, e mai drept înaintea lui Dumnezeu prin simpla apartenență la o biserică decât un catolic care nu știe dogmatica sau Biblia pe de rost, dar a cărui credință e vie și lucrătoare? Pentru un ortodox rus Putin e mai drept decât Maica Tereza?

Încetați să atacați creștinii. Dacă faceți parte din Biserica lui Hristos, mulțumiți cu smerenie. Ajutați orice om, indiferent de confesiune sau religie. Dacă vă ajutați doar între voi, ce ați realizat? Iisus a spus că și păcătoșii se ajută între ei. Respectați-l pe aproapele vostru, indiferent de credința (sau necredința) lui. Cât despre cine se va mântui, lăsați judecata asta în seama lui Dumnezeu. Pentru că în Psalmi aflăm că sunt oameni în Casa Domnului, dar și în curțile Casei Domnului.

Voi încheia cu o vorbă a părintelui Cleopa. A fost întrebat o dată de studenți: „Părinte, cei de altă religie se vor mântui?". La început părintele nu a vrut să răspundă. Până la urmă a zis: „Faceți-mă Dumnezeu și vă spun." Pentru că doar lui Dumnezeu îi este dat să răspundă acestei întrebări. Mai bine să cred că se vor mântui cât mai mulți (chiar de voi greși), decât să atribui iadul, ca o nebună, altora ce poate sunt mai curați și mai rugători decât mine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *