Timpul Liber

Anim’est readuce pe marele ecran aventurile lui Guguţă

Anim’est va readuce în atenţia publicului desene animate autohtone uitate şi multă muzică live.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie îşi va da startul pe 3 noiembrie la Chişinău. Organizatorii promit o diversitate enormă de filme animate, producţii-experiment şi spoturi video publicitare. Departe de a fi o încercare timidă de a se afirma în viaţa cinematografică de la noi, Anim’est vine cu cei cinci ani de experienţă în România şi cu un program potrivit pentru toate gusturile în materie de film animat. Directorul festivalului, Laurenţiu Bratan, spune că ideea de a extinde Anim’est-ul în R. Moldova i-a venit după ce a vizitat în două rânduri Chişinăul. Deşi oraşul i-a plăcut mult, el a observat că viaţa culturală e cam săracă în evenimente cinematografice. A urmat apoi o scrisoare lungă adresată directorului Institutului Cultural Român de la Chişinău, Petru Guran, în care Laurenţiu Bratan şi-a exprimat dorinţa de „a exporta" festivalul şi în ţara noastră. ICR a sprijinit din start această idee. „Dorim să testăm apetenţa publicului pentru un fenomen dinamic, tânăr şi foarte colorat. Dacă merge bine, anul viitor vom organiza următoarea ediţie a festivalului în două cinematografe cu un program de mai multe zile", promite Laurenţiu Bratan.

Pe lângă superproducţii (9, Sunt un mic ticălos sau Iluzionistul) semnate de cele mai importante companii de animaţie din lume, un loc aparte în lista filmelor ce vor fi proiectate la „Odeon” îl ocupă seria de scurtmetraje din perioada 1970-1984, spicuite în arhiva „Moldova-Film”. E vorba de filme pe care cu siguranţă le-au văzut unii din noi în copilărie pe micile ecrane: Aventurile lui Guguţă, Măturătorii Veseli, Banca lui Guguţă, Guguţă frizer etc. „Prin acest festival dorim să dinamizăm şi să promovăm producţia de filme animate din R. Moldova", a spus Dumitru Marian, reprezentantul companiei AltFilm, care a făcut posibilă organizarea primei ediţii a Festivalului Anim’est la Chişinău.

Filmele clasice vor fi urmate de scurtmetraje mai puţin obişnuite în cadrul nopţii dedicate peliculelor bizare Creepy Animation Night" de pe 5 noiembrie. Începând cu ora 23.00 şi până în zori, cinefilii vor asista la un happening realizat de pictorul Andrei Fantana care va fi acompaniat de muzicienii celebri Res Es şi Minus. Programul de noapte va începe cu scurtmetrajul The Monster of Nix, unul din cele mai scumpe filme animate neconvenţionale. Realizarea lui a costat un milion de euro. Apoi vor fi prezentate filme pe peliculă de 35 mm, iar spre dimineaţă vor rula scurtmetraje de groază.

Vânzarea biletelor şi abonamentelor generale a început, ieri, în casele Cinematografului „Odeon”. Tot acolo, oaspeţii festivalului vor găsi programul complet al Festivalului Anim’est.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *