Artă

Anotimpurile lui Mihai Vengher

Expoziția cuprinde 30 de lucrări de artă fotografică realizate de Mihai Vengher în anii 1991-2012. Printre cele mai reprezentative sunt următoarele: „Locaș sacrificat” (2005), „Cuib îmbrățișat de nămeți” (2001), „Natura e veșnică” (2007), „Captivitatea norilor și ceții” (2007), „Atmosferă rustică” (2008), „Spațiu adormit” (2011) ș.a.

La vernisaj au participat scriitori, ziariști, artiști plastici, cântăreți, actori, editori, personalități din toate domeniile artistice cu care protagonistul expoziției a colaborat de-a lungul anilor.

Directorul muzeului, Tudor Zbârnea, moderatorul manifestării, a menționat, între altele, că Mihai Vengher vine la această expoziție cu o selecție de excepție. „Este un artist laborios care știe ce înseamnă imaginea, compoziția, un artist care demonstrează atât sensibilitate, cât și rigoare”, a constatat el. La rândul său, maestrul fotograf Mihai Potârniche a apreciat calitățile profesionale ale lui Mihai Vengher, afirmând că este un fotograf de primă mărime.

Mihai Vengher s-a născut la 2 decembrie 1962, în satul Colicăuți, Briceni. În anii 1984-1989 studiază la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism. În 1991-1995 a activat la Agenția Informațională de Stat MOLDPRES în calitate de fotoreporter, iar din 1995 până în prezent este șef serviciu „FotoMoldpres” în cadrul aceleiași agenții. A organizat expoziții personale la Chișinău, în 1992 și 2010. De asemenea, a participat la mai multe expoziții din R. Moldova, România, Ucraina, Franța și din alte țări.

„Toate imaginile prezente în cadrul expoziției personale sunt inspirate, în cazul reportajului fotografic, de sentimente și evenimente reale, privite echidistant, iar în cazul vederilor panoramice oferă o aură poetică și lirică a covorului basarabean, a clipei, care devine, prin imaginația sa, o ilustrație a veșniciei. Este o artă sinceră, fără falsuri, emoționantă și directă, care conține mesajele nedisimulate ale unei arte fotografice originale și expresive”, a remarcat criticul Tudor Stăvilă, doctor habilitat în studiul artelor.

Expoziția, jubiliară, de altfel (pe 2 decembrie, autorul a împlinit 50 de ani), va fi deschisă în perioada 4-16 decembrie 2012.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *