Economie

ANRE a anunțat că nu va admite majorarea nejustificată a tarifelor solicitate de grupul Gas Natural Fenosa

Companiile au solicitat majorarea tarifelor la serviciile de distribuţie şi de furnizare a energiei electrice cu 14 la sută, cu începere de la 1 ianuarie 2017.

Cererile de majorare ale companiilor au fost plasate la 12 decembrie pa pagina web oficială a ANRE. Dispozițiile Legii cu privire la energia electrică ”obligă ANRE să publice pe pagina sa oficială cererile titularilor de licență privind prețurile și tarifele reglementate, precum și calculele privind nivelul acestora”, precizează un comunicat de presă al autorității de reglementare.

Astfel, publicului îi este oferită posibilitatea să prezinte recomandări și sugestii cu privire la conținutul cererilor operatorilor în termen de 15 zile lucrătoare de la publicarea acestora. După expirarea acestui termen, ANRE va analiza calculele și alte informații necesare conform Metodologiilor tarifare în vigoare, iar Consiliul de Administrație al ANRE urmează să ia o decizie privind prețurile și tarifele reglementate în termen de 180 de zile calendaristice de la data înregistrării cererilor.

Potrivit unui proiect supus consultărilor publice, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie solicită majorarea tarifelor pentru populație cu 27 de bani, pînă la 2,19 lei pentru un kilowatt/oră.

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a decis la 12 martie 2016, după dezbateri în ședință publică, reducerea cu 11 la sută a tarifului la energia electrică furnizată populației de compania Gas Natural Fenosa Furnizare Energie. Autoritatea de reglementare a revenit la ajustarea tarifelor după ce în iulie 2015 a majorat tarifele la energia electrică cu 30.37 la sută, care au intrat în vigoare după un audit efectuat la companiile de furnizare, pe 9 noiembrie.

La adoptarea deciziei de micșorare a tarifelor din martie 2016, ANRE nu a luat în calcul devierile financiare, formate în urma deprecierii monedei naționale. Ulterior Ministerul Economiei și Grupul Gaz Natural Fenosa au semnat un aranjament, potrivit căruia recuperarea devierilor tarifare de către Gaz Natural Fenosa va începe la 1 ianuarie 2017 și va dura patru ani. Suma devierilor, ajustată la rata dobînzii, va constitui circa 1,75 miliarde de lei.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *