Economie

ANRE a aprobat un tarif de 6,830 de lei, dar populația va plăti 7,376 de lei pentru o mie de metri cubi

Astfel, tariful mediu va fi de 6,222 de lei pentru o mie de metri cubi cu 9,8 la sută mai mare decât cel în vigoare. Noul tarif este cu 5,6 puncte procentuale mai mic față de cel aprobat pe 18 iulie 2015 și cu 25 la sută mai mic decât cel solicitat de întreprinderea Moldovagaz.

Totodată, Consiliul ANRE a menționat că în cazul în care Parlamentul va anula săptămâna viitoare „amendamentul lui Furdui”, atunci va di orhanizată o nouă ședință pentru reexaminarea deciziei aprobate astăzi.

La rândul rău, fostul director al ANRE, Victor Parlicov a afirmat că dacă Parlamentul va anul amendamentul dat, atunci tarifele ar trebui să scadă cu aproximativ 5 la sută. Ca urmare, marja de majorare ar putea fi aproximativ de 5 la sută, iar în acest caz ANRE ar putea să refuze reexaminarea cererii de majorare a tarifului.

O majorare nejustificată?

„Datorită acestui amendament, tarifele la gazele naturale sunt majorate cu aproximativ 5 la sută pentru consumatorul final. Datorită presiunii societății, eu sper ca săptămâna viitoare Parlamentul va anula acest amendament și respectiv ANRE va trebuie să recalculeze tarifele la gaz. Sunt un pic dezamăgit de ce ANRE s-a grăbit să ia această decizie, acum toată puterea decizională este în mâinile deputaților. Dacă acest amendament ar fi anulat, atunci majorarea la gaz, potrivit auditului și controalelor ANRE ar fi de până la 5 la sută, ceea ce înseamnă că autoritatea de reglementare nu ar fi obligată să majoreze tarifele la gazele naturale”, a declarat Parlicov.

În același timp, reprezentanții Moldovagaz au criticat decizia ANRE, susținând că noile tarife nu acoperă cheltuielile în vigoare și nu inclus și devierile financiare de sute de milioane de lei acumulate de întreprindere ca urmare a deprecierii leului și a neajustării la timp a tarifelor.

Pierderi de miliarde

„În prezent, întreprinderea Moldovagaz înregistrează pierderi zilnice de 3,7-3,9 milioane de lei, iar noile tarife nu acoperă aceste pierderi. Moldovagaz va ataca în instanță decizia ANRE”, a declarat Iacob Cazacu vicepreședintele Moldovagaz.

Sergiu Ciobanu, directorul ANRE a spus că devierile financiare înregistrate de întreprindere vor fi analizate suplimentar și respectiv după aceasta se va decide dacă va urma sau nu, o nouă ajustare a tarifelor.

Potrivit deciziei ANRE noul tarif pentru populație cu un consum lunar de până la 30 de metru cubi, este de 6,556 de lei pentru o mie de metri cubi. Pentru consumul de peste 30 de metri cubi a fost stabilit un tarif de 6,830 de lei pentru o mie de metri cubi.

Tariful însă nu include și TVA care este aplicată pentru furnizarea de gaze. În consecință prețul final pentru populație și alți consumatori nu va fi de 6,830 de lei, ci de 7,376 de lei pentru o mie de metri cubi.

Sursa: mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *