Economie

ANRE a suspendat licența companiei „Rotalin Gaz”: Obligația temporară de a asigura consumatorii finali cu gaze naturale, impusă furnizorului „Moldovagaz”

Consiliul de administrare al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis în cadrul unei ședințe extraordinare, suspendarea pentru un termen de 3 luni a licenței de furnizare eliberată SRL „Rotalin Gaz Trading”. Concomitent, obligația temporară de a asigura consumatorii finali cu gaze naturale a fost impusă furnizorului „Moldovagaz”. Decizia este adoptată după ce Rotalina Gaz și-a anunțat anterior incapacitatea de a furniza gaze confirm tarifului mai mic, stabilit de ANRE.

De asemenea, ANRE precizează că decizia a fost luată după ce SRL „Rotalin Gaz Trading” a refuzat îndeplinirea  prescripțiilor emise în adresa sa pe parcursul săptămânii precedente, conform cărora ANRE a dispus neadmiterea situației de întrerupere a executării sarcinilor legale de asigurare a furnizării gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate, scrie Jurnal.md.

Conform informaților primite de la operatorul sistemului de transport SRL „Vestmoldtransgaz”, din  01 octombrie „Rotalin Gaz Trading” nu a depus nici un raport privind debitul real pe care acesta doreşte să-l injecteze sau să-l retragă efectiv din sistem, fapt ce reprezintă o confirmare a încetării activității de furnizare a gazelor naturale.

Începând cu ziua de mâine, 3 octombrie, furnizorul„Moldovagaz”, va furniza gazele naturale consumatorilor finali SRL „Rotalin Gaz Trading”. Contractul de furnizare a gazelor naturale cu S.A. „Moldovagaz”, în contextul obligației de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune, se consideră încheiat începând cu ziua în care furnizarea fizică către consumatorul final este stabilită şi asigurată, indiferent dacă respectivul consumator final a depus sau nu cererea privind furnizarea gazelor naturale.

Totodată, Consiliul de administrație a dispus inițierea procedurii de aplicare a sancțiunilor financiare întreprinderii SRL „Rotalin Gaz Trading”.

ANRE asigură consumatorii SRL „Rotalin Gaz Trading” că procesul de furnizare a gazelor nu va fi întrerupt, precum și că va pune în aplicare tot instrumentarul de măsuri legale pentru responsabilizarea furnizorului care a admis un astfel de comportament în raport cu clienții săi.

Precizăm că anterior „Rotalin Gaz Trading SRL”, al doilea ca mărime furnizor pe piaţa locală, după Moldovagaz, și-a anunțat incapacitatea de a furniza gaze începând cu 1 octombrie la prețurile stabilite de ANRE ( de 11, 71 de bani). Rotalin Gaz deservește circa 21 de mii de consumatori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Adevarat este ca ANRE nu poate impune pretul firmei Rotalin, aceasta pt ca asa ceva nu se face intr-o economie de piata, ci numai intr-o economie planificata, comunista adica. Dar. RM este intr-o situatia speciala acum, cand abia ce s-a desprins de furnizorul de gaze Rusia si trebuie negociat la minim pretul gazului pt ca puterea de cumparare a consumatorilor este foarte mica. Din aceasta cauza s-ar impune nu ca ANRE sa impuna pretul, ci ca Romania sa negocieze un pret la gaze pt RM. S-ar impune o negociere politica, incat RM sa nu sufere la aderarea la UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *