Social

ANSA: Doar o treime din produsele congelate de pește sau fructe au informații veridice pe etichetă

Doar o treime din produsele congelate de pește sau fructe de mare prezintă informații veridice despre conținutul de glazură (gheață) în componența sa. Cele mai multe neconformități s-au depistat la comercializarea fructelor de mare congelate și a fileului de pește congelat. Datele se conțin în raportul unui control al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) desfășurat în luna septembrie, transmite IPN.

Astfel, în cazul în care conținutul de glazură este de până la 5% din greutatea totală a peștelui congelat, acest fapt nu se indică pe etichetă, iar în cazul în care depășește 5% – trebuie obligatoriu să fie indicat, în procente. Verificările au arătat că doar 33% din cele 60 de probe prelevate au fost conforme cu criteriile de referință pentru indicarea informației corecte pe etichetă, precizează ANSA.

În celelalte 40 de probe neconforme s-a constat marcarea necorespunzătoare a produsului, lipsa informației despre procentul de glazurare – în 21 de cazuri. Necorespunderea volumului lichidului obținut la decongelare, care era mai mare decât procentul de glazură declarat pe ambalaj, a fost depistată în 39 de cazuri.

Din totalul de probe prelevate de fructe de mare, ponderea celor neconforme a constituit 88%, în cazul fileului de pește – 76%, iar în cazul peștelui – 17%. În șase probe prelevate s-a depistat un conținut de glazură egal sau mai mare de 40% din conținutul prezentat.

Pentru a remedia neregulile constatate, inspectorii Agenției vor continua verificările la întreprinderile importatoare și cele care preambalează peștele și produsele din pește identificate ca necorespunzătoare. În cazul în care abaterile nu vor fi remediate, vor fi întocmite procese-verbale de contravenție cu aplicarea amenzilor corespunzătoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *