Social

ANSA îndeamnă fermierii din Moldova să NU hrănească porcii cu cereale proaspăt recoltate: Se pot îmbolnăvi cu virusul pestei porcine africane

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă fermierii din Republica Moldova să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate, deoarece acestea ar putea fi potențial contaminate de către mistreți cu virusul pestei porcine africane (PPA).

Avertismentul a fost lansat în contextul începerii recoltării cerealelor din acest an, transmite Ziarul Național.

Instituția amintește că ultimul focar de PPA din Republica Moldova a fost eradicat recent, iar pe parcursul anilor 2020 – 2023 au fost înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova 44 de focare, dintre care 35 la porcii domestici, nouă la mistreți.

Astfel, în total, în ultimii trei ani au fost nimiciți din cauza bolii 31 667 de porci domestici și 197 de mistreți.

Fermierii și gospodarii sunt îndemnați să nu utilizeze în hrana porcilor cereale proaspăt recoltate decât peste 30 de zile de la recoltare, să nu utilizeze în hrana porcilor resturi culinare, care, de asemenea, pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane, să nu procure animale fără certificate sanitare veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate, dar nici din țările vecine, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse.

De asemenea, ANSA le mai solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii, pieirii porcilor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

Precizăm că, în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu legislația în vigoare.

ANSA este dispusă să acorde persoanelor care notifică despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 de euro pentru fiecare cadavru notificat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *