ActualitateSănătate

ANSP vine cu precizări referitoare la informațiile apărute în spațiul public privind depistarea bacteriei periculoase în râul Nistru

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează că potrivit datelor investigațiilor efectuate în perioada 30 mai – 19 iunie, nu a fost confirmat rezultat pozitiv la Vibrionul holeric (O1, O139) în nicio probă din cele supuse examenului bacteriologic. Astfel, în acest sens, ANSP a venit cu precizări referitoare la informațiile apărute în spațiul public privind depistarea vibrionului holeric în râul Nistru, scrie Replicamedia.md

ANSP informează că, anual, în perioada lunilor mai –septembrie, monitorizează evoluția procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute în scopul depistării precoce a semnelor de agravare a situației epidemiologice, în rândul populației și în obiectivele mediului ambiant cum ar fi: râuri, lacuri, iazuri etc.

Astfel, în primele trei săptămâni de monitorizare, din obiectivele mediului ambiant au fost prelevate 139 de probe de apă, în 9 dintre acestea fiind depistat Vibrionul Cholerae non O1 (neholerigen), care nu cauzează holera, dar poate provoca boli diareice, care se pot manifesta și prin izbucniri de toxiinfecţii alimentare.

ANSP menționează că vibrionul Cholerae non O1 (neholerigen) este identificat în obiectivele de mediu, în fiecare an, pe parcursul sezonului estival, la efectuarea investigațiilor în zonele de recreere.

De asemenea, în baza rezultatelor de supraveghere, autoritățile întreprind măsuri profilactice și antiepidemice în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate, totodată și amenajarea corespunzătoare a zonelor de agrement și asigurarea respectării regulilor de igienă de către populație.

Vă amintim că la începutul săptămânii curente, șeful Direcției Sănătate, Boris Gîlca, a anunțat că pe plaja de la Vadul lui Vodă a fost depistat vibrionul holerei și a atenționat cetățenii care merg la scăldat în privința posibilelor riscuri.

Vibrionul de holeră este o bacterie gram-negativă, în formă de virgulă. Specialiștii menționează că, unele tulpini ale aceste bacterii reprezintă agentul etiologic al holerei. De asemenea, holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului, prin pierdere de substanțe minerale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Au dat drumul la stiri false acum cei ramane agentului economic care isi desfasoara activitatea in acea zona?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *