CSI / RusiaExterneRăzboi

Antony Blinken: Războiul lui Putin a fost un „eșec strategic” pentru Rusia

Războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a fost un „eșec strategic” pentru Rusia, a declarat vineri, la Helsinki, șeful diplomației americane Antony Blinken, citat de Hotnews.ro.

„(Războiul de agresiune al lui Putin) a fost un eșec strategic, diminuând în mod semnificativ puterea și influența militară, economică și diplomatică a Rusiei pentru anii care vor urma”, a spus el într-un discurs rostit la sediul noului membru NATO.

Statele Unite au devenit mai atente la „amenințarea” chineză de la invazia rusă în Ucraina, ceea ce nu le-a „distras” de la rivalitatea tot mai mare cu Beijingul, a afirmat Blinken.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina nu a slăbit capacitatea noastră de a răspunde la o potențială amenințare din partea Chinei sau din altă parte – a întărit-o”, a subliniat el.

De asemenea, Blinken a declarat că Statele Unite lucrează cu Ucraina și alți aliați pentru a ajunge la un consens în jurul elementelor de bază ale unei „păci juste și durabile” pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

De asemenea, Washingtonul va încuraja inițiativele altor țări pentru a pune capăt conflictului, atât timp cât acestea respectă Carta Națiunilor Unite și suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei.

„Vom sprijini eforturile – fie că sunt depuse de Brazilia, China sau orice altă națiune – dacă acestea ajută la găsirea unei căi către o pace dreaptă și durabilă”, a spus înaltul oficial american.

SUA vor ajuta la realizarea unei „armate ucrainene a viitorului”

Blinken a afirmat și că Statele Unite vor ajuta la construirea unei „armate ucrainene a viitorului”.

Acest lucru înseamnă „o forță aeriană modernă, apărare aeriană și antirachetă integrată, tancuri și vehicule blindate avansate, o capacitate națională de a produce muniție, precum și instruire și sprijin pentru a menține forțele și echipamentele pregătite pentru luptă”.

În această săptămână, diplomatul american de rang înalt a vizitat Finlanda, Norvegia și Suedia.

Regiunea nordică a devenit tot mai importantă din punct de vedere strategic, Finlanda s-a alăturat recent NATO, iar Suedia încearcă să intre și ea în alianța militară occidentală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *