Economie

Antreprenorii din Moldova învață despre măsurile de eficiență energetică

Seminarul a fost integrat în cadrul unui ciclu de activități de instruire, destinate pentru Top si Middle Managementului din cadrul întreprinderilor autohtone. Tematica instruirii a fost aleasă, ținând cont de orientarea tot mai largă a companiilor autohtone privind implementarea principiilor de „economie verde”, a proceselor și tehnologiilor energo-eficiente prin utilizarea resurselor regenerabile de energie.

„Companiile din sectorul industrial care doresc să-și reducă consumul de energie, dar și cheltuielile, au posibilitatea să implementeze Sistemului de Management Energetic în conformitate cu Standardul 50001:2011, acesta descrie amănunțit pașii care trebuie urmați, pentru a atinge performanța energetică. Standardul oferă anumite instrumente măsurabile, relevante, însă nu presupune indicatori de performanță, deoarece fiecare întreprindere își stabilește proprii indicatori”, a menționat Ion Muntean, expertul naţional UNIDO în Domeniul Eficienţei Energetice.

De asemenea, expertul a ținut să sublinieze din practica țărilor europene, că întreprinderile care au implementat deja Sistemul de Management al Energiei, au mai multe șanse să câștige și să atragă proiecte privind eficiența energetică, ceea ce la noi nu încă se practică.

Nicolae Glingean, expertul în eficiență energetică a menționat că cea mai mare provocare o constituie convingerea conducerii cu privire la beneficiile pe care le poate înregistra compania în urma implementării, până acum Sistemul de Management Energetic a fost aplicat în circa 20 de întreprinderi, iar în cadrul companiilor unde s-a implicat activ conducerea și a conștientizat importanța acestuia sunt și rezultatele pe măsură.
Totodată, expertul a explicat că una dintre cele mai mari greșeli în implementarea sistemului o reprezintă faptul că eficiența energetică nu este integrată în practicile zilnice de management, or pentru rezultate palpabile trebuie ca administrația să se implice în mod continuu în managementul energetic pentru a înțelege esența și necesitatea acestuia.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *