Social

Anual, 3000 de chişinăuieni află că suferă de boli renale

O problemă majoră în depistarea precoce şi prevenirea cazurilor de îmbolnăviri renale este caracterul asimptomatic în stadiile iniţiale ale bolii. Aceasta înseamnă că boala nu manifestă simptome clare de îmbolnăvire, ci doar tulburări nespecifice, precum slăbiciune generală, lipsa poftei de mâncare, greţuri şi se depistează doar ocazional, la testarea curentă.

În scopul promovării cunoştinţelor despre factorii de risc care pot provoca bolile de rinichi, în aceste zile specialiştii Centrului de Sănătate Publică din municipiu, în colaborare cu medicii nefrologi din instituţiile medico-sanitare publice din teritoriu, vor desfăşura o serie de seminare tematice. Iar medicii nefrologi din municipiu vor oferi gratuit sfaturi şi consultaţii pentru populaţie. Persoanelor identificate cu risc de afecţiuni renale li se vor efectua analize de sânge şi urină.

Potrivit CSP, în mun. Chişinău anual se înregistrează peste trei mii de cazuri noi de boli renale. La nivel mondial, 10% din populaţia adultă suferă de afecţiuni renale.

(I.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *