Opinii și Editoriale

Anul Nou – ce ar trebui să ținem minte

Fiecare proces de acest fel ar trebui să stea ca piatră de temelie pentru anul care vine. Ce am făcut noi bine să înmulțim, tot ce a fost rău să încercăm să rupem de la noi. În același timp e momentul să ne amintim de cele trei feluri de rugăciune: de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate date nouă în anul ce a trecut, de laudă pentru mila lui nesfârșită, de cerere pentru anul care vine. Și când spun de cerere, trebuie iar să ne amintim ce anume vrem să cerem. Nu bani și succes la examene, ci milă și mântuire. Fiindcă știm foarte bine că viața aceasta este doar un drum, un popas.

Dar mai există un moment în care vedem cât de pregătiți duhovnicește suntem pentru noul an. Și anume e vorba de semnificația zilei de 1 ianuarie. E pentru noi Anul Nou, cu urători și Plugușor sau e, în primul rând, sărbătoare creștină? Pentru că pe 1 ianuarie prăznuim Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, fiind vorba de un mare praznic împărătesc, una din sărbătorile închinate vieții pământești a Domnului nostru Iisus Hristos, precedată de nașterea Lui și urmată de botez. Dar mai e și sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanți ierarhi ai bisericii noastre.

Pentru că am observat că atunci când amestecăm sărbătorile laice cu cele creștine, cea creștină își pierde cu totul din importanța zilei laice. Iar de Anul Nou acest lucru se întâmplă cu precădere, fiindcă foarte puțini creștini se duc la liturghie pe 1 ianuarie. Iar scuzele nu există nici măcar la nivel de conștiință pentru că Anul Nou a înghițit un praznic împărătesc și prăznuirea unui sfânt.

Poate suntem în concedii, poate nu avem biserică în apropiere, poate chiar nu suntem în stare să ne trezim de dimineață. Totuși nimeni nu ne oprește să ne rugăm Domnului din inimă, cerând iertare pentru păcatele noastre, mulțumind pentru anul ce a trecut și cerând milă în cel care vine. Iar Sfântului Vasile să îi cerem mijlocire pentru rugăciunile noastre.

Dumnezeu să ne păzească, La Mulți Ani!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *