Economie

Anul trecut, R. Moldova a importat mai puține produse petroliere

Mai mult, reducerea importurilor a avut loc la toate tipurile de carburanţi, inclusiv la benzină – cu circa 18 la sută, gaz lichefiat – cu nouă la sută, motorină – cu 1,6 la sută. Cele mai mari cantități de benzină au fost importate din România, peste 65 la sută din total, urmată de Austria și Bulgaria, principalii importatori fiind „Petrom”, „Lukoil”, „Tirex Petrol”. Tot din România au fost importate și cele mai mari cantități de motorină, urmată de Belarus și Federaţia Rusă. Mai mult, în 2012 compania „Valiexchimp” a produs circa două mii tone de motorină din petrolul extras pe teritoriul țării, cu 46 la sută mai puțin decât în 2011. Din Federaţia Rusă şi Kazahstan s-a importat cel mai mult gaz lichefiat, urmate de România.

În 2012, pe piaţa mondială, un baril de petrol cu marca Brent a costat în medie 111 dolari, în creștere cu 0,6 la sută faţă de 2011. Preţul mediu Platt’s al benzinei a fost de 1022 dolari/tona, iar al motorinei – 970 dolari/tona.

Preţul mediu de comercializare cu amănuntul al benzinei a fost de 16,57 lei/litru, al motorinei – 15,69 lei/litru, al gazului lichefiat – 8,47 lei/litru. Pe parcursul anului trecut, preţurile de comercializare cu amănuntul la fiecare tip de produse petroliere s-au modificat de șapte ori.

Timpul.md (V.P.) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *