CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

Anunțul care dă fiori reci Occidentului. Kim Jong Un: ”Coreea de Nord susține războiul lui Putin în Ucraina”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a spus miercuri, 13 septembrie, lui Vladimir Putin că Phenianul susține invazia Rusiei în Ucraina.

”Rusia s-a ridicat la o luptă sfântă pentru a-și proteja suveranitatea și securitatea împotriva forțelor hegemonice”, i-a spus Kim lui Putin prin intermediul unui traducător, potrivit BBC.

”Coreea de Nord susține toate deciziile lui Putin și ale conducerii ruse… și vom fi împreună în lupta împotriva imperialismului”, a mai adăugat el.

De asemenea, la rândul său, Putin i-a spus lui Kim că vizita sa intervine ”într-un moment special”, menţionând că anul acesta se împlinesc 75 de ani de la fondarea Coreei de Nord, potrivit TASS. Putin a ţinut să sublinieze că URSS a fost prima ţară care a recunoscut-o.

”Stimate domnule preşedinte! Sunt foarte încântat să vă văd din nou şi să vă urez bun venit în Rusia – de data aceasta, aşa cum am convenit, la cosmodromul nostru Vostocini. Suntem mândri de modul în care această industrie se dezvoltă aici, iar aceasta este noua noastră facilitate. Sper că atât dvs. cât şi colegii dvs. sunteţi interesaţi de ea.

Dar întâlnirea noastră are loc într-un moment special. Republica Populară Democrată Coreeană a sărbătorit recent 75 de ani de la fondarea sa. 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între ţările noastre. Permiteţi-mi să vă reamintesc faptul că ţara noastră a fost prima care a recunoscut Republica Populară Democrată Coreeană ca stat suveran şi independent.

Apoi, foarte curând, vom sărbători, de asemenea, cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului războiului de independenţă şi a victoriei poporului coreean în acel război. Aceasta este o dată importantă, deoarece ţara noastră i-a ajutat şi pe prietenii noştri din Republica Populară Democrată Coreeană să lupte pentru independenţă.

Bineînţeles, trebuie să vorbim despre cooperarea economică, despre problemele umanitare şi despre situaţia din regiune. Avem o mulţime de întrebări. Aş dori să spun că sunt foarte încântat să vă văd. Vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia de a veni în Rusia. Bine aţi venit!” – i-a spus Putin lui Kim, potrivit unei transcrieri a discursului publicate de Kremlin, potrivit The Guardian.

Sora lui Kim Jong Un apare alături de acesta la întâlnirea cu Putin

Imagini din Rusia arată că Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, stă alături de acesta la centrul spaţial Vostocini din Rusia, unde au loc discuţiile cu Vladimir Putin, relatează CNN.

Kim Yo Jong poate fi văzută uitându-se peste umărul fratelui ei în timp ce acesta semnează într-o carte de oaspeţi în interiorul centrului spaţial. Mesajul său, scris cu litere coreene înclinate, sună aşa: ”Glorie Rusiei, care a dat naştere primilor cuceritori ai spaţiului, va fi nemuritoare. Kim Jong Un 13 septembrie 2023”.

Kim Yo Jong este una dintre cele mai importante figuri politice ale ţării şi un consilier cheie al fratelui său. În 2021 a fost promovată în cel mai important organism decizional al ţării, Comisia pentru Afaceri de Stat (SAC), condusă de fratele ei.

Vladimir Putin: „Vom discuta toate subiectele fără grabă”

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit miercuri la cosmodromul Vostocinîi din estul Rusiei.

Agenţiile de presă ruse au relatat despre sosirea preşedinţilor cu numai câteva momente înainte; Putin nu îşi anunţase dinainte programul.

Fiind întrebat dacă dialogul la cel mai înalt nivel se va referi şi la furnizarea de arme nord-coreene către Rusia, Vladimir Putin a răspuns că vor fi discutate toate problemele. ”Vom discuta toate subiectele fără grabă. Avem vreme”, a mai spus el, după ce declarase deja că partea rusă va ajuta Coreea de Nord la construcţia de sateliţi.

Statele Unite afirmaseră că discuţiile dintre Putin şi Kim ar putea duce la un acord privind tranzacţii cu armament care să sprijine efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei.

Înaintea întâlnirii preşedinţilor, Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune către Marea Japoniei, a anunţat statul-major interarme sud-coreean, conform agenţiilor de presă internaţionale.

Kim a ajuns în Rusia cu un tren blindat, în prima sa ieşire din Coreea de Nord de la începutul pandemiei de coronavirus. La precedenta călătorie în străinătate, el se întâlnise tot cu Putin, la Vladivostok, în 2019.

Sursa: Stiripesurse.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *