Actualitate

Anunțul Preşedintelui german de a nu merge la Olimpiada de la Soci este interpretată în Rusia drept un ”BOICOT”

Gauck a anunţat duminică faptul că nu va asista la JO de la Soci, programate în perioada 7-23 februarie 2014, în sudul Rusiei. Purtătoarea sa de cuvânt a precizat că nu se doreşte transmiterea unui mesaj politic, în condiţiile în care mai mulţi predecesori ai acestuia nu au asistat în trecut la ediţii ale JO de iarnă.

Însă presa rusă a interpretat fără echivoc decizia lui Gauck drept un boicot: ‘Preşedintele Germaniei, (Joachim) Gauck, a anunţat că boicotează Jocurile Olimpice de la Soci’, a titrat online ediţia rusă a revistei Forbes. ‘Joachim Gauck protestează împotriva încălcărilor drepturilor omului din Rusia’, a întărit şi site-ul de informaţii sportive Segodnia.

Chestionat de agenţia franceză de presă, expertul rus Aleksei Makarkin a explicat că decizia lui Gauck este considerată în Rusia ca fiind ‘un boicot atât de putere, cât şi de opoziţie’, remarcând însă că preşedinţia germană a încercat să ‘îndulcească’ acest anunţ.

Pentru opoziţia rusă, decizia ‘va fi un sprijin moral din partea Germaniei’, principalul partener comercial al Rusiei, în timp ce autorităţile de la Kremlin o vor considera drept ‘un gest inamical, provocator’, a adăugat Makarkin, director adjunct al Centrului de tehnologii politice.

Ţinând cont de trecutul său, preşedintele german, a cărui funcţie este esenţialmente onorifică, ‘nu poate să rămână mut în faţa situaţiei drepturilor omului din Rusia’, a declarat pentru AFP analista Centrului Carnegie, Maria Lipman, estimând că este ‘greu’ să nu interpretezi această decizie ca un ‘boicot’.

Sursa: agerpres
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *