Actualitate

Apă-Canal Chișinău” și Ivan Ceban vor să lase Chișinăul fără apă și canalizare, dacă nu va fi majorat tariful până la 24 de lei

„Apă-Canal Chișinău”, instituție subordonată Primăriei Chișinău, insistă ca tariful la apă și canalizare să fie majorat până la 24 de lei, în caz contrar amenință că va sista aprovizionarea Capitalei. Primarul Ivan Ceban justifică această abordare, argumentând că în Chișinău este cel mai mic preț la apă și canalizare din Republica Moldova.

„Stimați locuitori, am fost avertizați că astăzi putem rămâne și fără apă. Am adus toate argumentele tuturor autorităților centrale și responsabile că „Apă-Canal Chișinău” nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale. Nu arătați cu degetul la Primărie, după ce ați scumpit totul. Dacă până acum, lunar, „Apă-Canal Chișinău” achita 10 milioane de lei pentru lumină, atunci cu prețurile noi trebuie să achite 31 de milioane de lei. Sau cu peste 230 de milioane de lei anual, pentru care și așa achităm datoriile mari formate de prin anii 2013-2015”, a menționat Ceban.

Potrivit acestuia majorarea tarifului ar fi pe deplin justificată, deoarece în Chișinău este cel mai mic preț la apă și canalizare din R. Moldova și din capitalele europene, transmite Ziarul Național.

„Este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca „Apă-Canal Chișinău”, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol. Pe timp de iarnă întreruperea pe o perioada fie și scurta a serviciului de apă și canalizare va însemna o catastrofa pentru Chișinău. Nu exclud că se vrea o nouă schemă din partea statului ca și în cazul „Termocom” (întreprinderea a trecut în gestiunea autorităților centrale n.r.). Iată de ce, îndemn Consiliul Municipal Chișinău să lase azi politica și să gândim cum salvăm întreprinderea, în contextul în care toate serviciile s-au majorat”, a mai declarat el.

De menționat că reprezentanții fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din CMC a declarat că solicitarea de majorare până la 24 de lei a tarifului la apă nu este justificată.

„Ceban promitea în campania electorală din 2019 că nu vor fi majorate tarifele, dar acum face inversul. A majorat tariful pentru transportul public cu 300%, la gunoi cu 200%, iar acum a ajuns la tariful pentru apă și canalizare. De ce face acest lucru? Se apropie campania electorală, iar primarul are nevoie de bani pentru a mai face un trotuar necalitativ, ca să-și poată bifa o nouă pseudo-reușită. Întrebarea logică este: oare trebuie noi, locuitorii Chișinăului, să achităm pentru mofturile și incompetența lui Ion Ceban?

Conform calculelor specialiștilor, majorarea tarifului la energia electrică poate însemna maximum o creștere de tarif cu 65 de bani și nicidecum cu 10 lei, așa cum își dorește Ion Ceban. În perioada 2019-2021, „Apă-Canal Chișinău” nu a înaintat nicio solicitare de majorare a tarifului, fiindcă știau că tariful ar trebui să se micșoreze. De ce atunci Ivan Ceban nu se preocupa de oameni să le ofere un preț mai mic? Pentru că atunci „Apă-Canal Chișinău” avea venituri în plus de 377 de milioane și primarului îi era comod acest aspect. Lui Ceban nu-i pasă de chișinăueni”, a declarat consilierul municipal Dumitru Ivanov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *