Actualitate

Aparatul Președintelui Sandu se pronunţă pentru menţinerea decretului lui Dodon de numire a lui Stoianoglo în funcția de șef al PG

Secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spânu, a solicitat magistraţilor de la Curtea de Apel Chişinău să respingă recursul lui Serghei Perju, fost candidat la funcţia de procuror general, care a contestat decretul lui Igor Dodon privind numirea în funcţie a lui Alexandr Stoianoglo. Solicitarea se regăseşte într-o referinţă semnată de Andrei Spânu.

Secretarul Aparatului Președintelui consideră cererea de recurs neîntemeiată şi pasibilă de a fi respinsă pe motiv că „a fost depusă în afara termenului legal prevăzut de lege”. Un alt argument invocat de Andrei Spânu este că cererea de recurs „nu cuprinde argumente referitoare la ilegalitatea sau netemeinicia încheierii contestate, exprimând numai nemulţumirea recurentului faţă de soluţia adoptată de instanţa de fond”.

„Argumentele recurentului nu pot fi reţinute, întrucât în cererea de recurs se face trimitere doar la Hotărârile Consiliului Superior al Procurorilor nr. 1-128/2019 din 20 noiembrie 2019 şi nr. 129/2019 din 28 noiembrie 2019, pe când prin încheierea contestată a fost declarată inadmisibilă acţiunea depusă de Perju Serghei împotriva Preşedintelui Republicii Moldova, cu terţul procurorul general, privind anularea Decretului Preşedintelui nr. 1334 din 29 noiembrie 2019”, se arată în documentul semnat de Andrei Spânu.

Serghei Perju a contestat în instanță rezultatul concursului inițiat de Ministerul Justiției privind desemnarea candidaților pentru funcția de procuror general, precum şi decretul prezidenţial de numire în funcţie a lui Alexandr Stoianoglo. Perju a solicitat și suspendarea procedurii de desemnare a procurorului general până la soluționarea contestației și a sesizărilor pe care le-a înaintat și până la pronunțarea asupra legalității hotărârii privind rezultatele finale ale concursului.

Serghei Perju a invocat că, hotărârea din 29 octombrie 2019 a Comisiei de preselecție a Ministerului Justiției, prin care au fost aleși patru candidați pentru ocuparea funcției de procuror general, a fost viciată și este ilegală. Perju a depus o contestație la Ministerul Justiției și la Consiliul Superior al Procurorilor, dar nu a primit răspuns.

La 13 ianuarie 2020, Judecătoria Chişinău a respins plângerea lui Serghei Perju pe motiv că acesta nu a prezentat mai multe documente solicitate de instanţă. La 16 martie 2020, Curtea de Apel Chişinău a admis contestaţia depusă de Perju şi a transmis dosarul la rejudecare. La 19 ianuarie curent, Judecătoria Chişinău a respins plângerea lui Perju pe motiv că a fost depusă tardiv.

Avocatul Serghei Perju nu este singurul candidat la funcția de procuror general care a contestat rezultatele concursului. Anterior, și Eduard Bulat, candidat la funcția de procoruror general, a înaintat contestații, care, la fel, au rămas fără răspuns. Ulterior, Bulat a chemat în judecată Ministerul Justiției, invocând că acest concurs nu a fost legal.

Amintim că, la 29 octombrie, Ministerul Justiției a anunțat numele celor patru candidați rămași în cursa pentru fotoliul de procuror general. O săptămână mai târziu, ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că anulează rezultatele concursului prin care cei patru candidați au fost admiși la următoarea etapă. Motivul invocat de ministră a fost accesul insuficient al membrilor comisiei la unele informații privind integritatea candidaților, dar și aprecierea disproporțională de către unii membri ai comisiei a unor candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.

În aceeași zi, Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP. Asumarea răspunderii a servit drept motiv pentru PSRM să înainteze moțiune de cenzură, votată de deputații socialiști și democrați. La 29 noiembrie 2019, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general.

anticoruptie.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *