Actualitate

Apartamentele private ce oferă cazare turiștilor generează concurență neloială

Deși desfășoară o activitate economică, acești patroni nu plătesc taxe locale și impozite. Directorul Agenției Turismului, Stanislav Rusu, a declarat pentru IPN că, pentru a activa legal, proprietarul apartamentului ar trebui să schimbe destinația imobilului din locativ în nelocativ, acțiune la care proprietarii de apartamente nu vor recurge niciodată.

„Nimeni nu va fi de acord cu schimbarea destinației propriului apartament, pentru că, peste un timp, proprietarul se poate răzgândi și va dori iarăși să locuiască acolo. Noi credem că problema poate fi soluționată prin facilitarea înregistrării unui astfel de gen de activitate. Astfel ca proprietarul apartamentului să nu fie obligat să schimbe destinația imobilului”, a spus Vladislav Rusu.

Potrivit directorului Agenției Turismului, apartamentele private care oferă cazare pentru turiști ar trebui să fie înregistrate ca fiind serviciu de cazare, dar fără să fie necesară schimbarea destinației imobilului. Odată ce înregistrează venituri, patronii – să achite impozite și taxe.

În Republica Moldova sunt înregistrate în jur de 250 de structuri de cazare pentru turiști. Hotelurile sunt cele mai numeroase, fiind urmate de pensiuni, vile, moteluri sau stațiuni balneare. Apartamentele private care oferă cazare pentru turiști nu sunt incluse în statistica oficială. Pe lângă ele, mai sunt și casele care oferă cazare la țară, în familii. Din cele 250 de structuri de cazare înregistrate, doar 120 dețin certificate de clasificare.

Sursa: Ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *