Moldova

Apel pentru reformarea sistemului de finanţare a partidelor şi campaniilor electorale

Coaliţia subliniază că reglementările clare şi transparenţa finanţării reprezintă precondiţii esenţiale pentru consolidarea încrederii cetăţenilor în partidele politice şi în politicieni, iar redresarea carenţelor este şi o precondiţie esenţială pentru integrarea Europeană a Republicii Moldova, transmite IPN.

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte susţine că reforma acestui sistem trebuie să aibă la bază câteva elemente esenţiale. Aceasta trebuie să reducă influenţa nedorită a banilor în politică prin creionarea unui echilibru dintre finanţarea publică şi cea privată. Este necesară şi diminuarea plafonului de donaţii pentru a permite lărgirea bazei de donatori şi diminuarea influenţei donatorilor mari, se menţionează în apel.

De asemenea, potrivit Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, reforma trebuie să ţină cont de necesitatea asigurării egalităţii de gen în viaţa politică, reieşind din cota insuficientă de reprezentare a femeilor în Parlament şi consiliile locale. Amendamentele care vor fi operate trebuie să prevadă cerinţe clare privind transparenţa, raportarea, instituţiile de monitorizare şi control. Introducerea şi aplicarea sancţiunilor în cazul încălcărilor cerinţelor de transparenţă şi raportare este indispensabilă pentru a responsabiliza partidele politice, se mai spune în apel.

Coaliţia solicită Parlamentului Republicii Moldova să implice plenar reprezentanţii societăţii civile în procesul de dezbatere şi adoptare a amendamentelor legislative care vizează reforma sistemului de finanţare a partidelor politice şi campaniilor electorale.
 
IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *