Actualitate

Aproape o tonă de deșeuri de bucătărie au fost transformate în biohumus

Potrivit lui Valeriu Andreiciuc, președintele Asociației Obștești „Pomul Vieții”, proiectul „Agroecologie inteligentă în oraș” promovează principiile unei economii circulare: deșeurile de bucătărie sunt „mâncate” de colonii de organisme vii (râme) și transformate în fertilizator natural. Biohumusul obținut este folosit pentru a cultiva plante, iar acestea, din nou, sunt utilizate în alimentare.

Procesul de vermicompostare are loc în municipiul Chișinău, sectorul Buiucani, pe teritoriul Centrului de zi de reabilitare pentru persoane cu dizabilități. În acest sens, mai multe persoane au fost instruite și au participat la reciclarea deșeurilor.

Elena Andreiciuc, voluntară a Asociației „Pomul Vieții”, spune că acțiunea a arătat cum se poate obține îngrășăminte organice din deșeuri alimentare. Pe durata unui an au fost colectate și reciclate 960 kg de deșeuri alimentare. Cu biohumusul obținut au fost cultivate 190 kg de verdețuri ecologice (ceapă, spanac, rucola, mărar, pătrunjel, salată, ridiche, roșii).

Proiectul „Agroecologie inteligentă în oraș” a fost realizat de Asociația Obștească „Pomul Vieții”, în parteneriat cu Asociația Părinților cu Copii Nedezvoltați Mintal „Speranță și Sănătate”, cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *