Social

Aprobat! Cauzele accidentelor și incidentelor vor fi investigate de o autoritate independentă

Cauzele accidentelor și incidentelor în transportul aerian, feroviar și naval vor fi investigate de o autoritate independentă.

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, 25 ianuarie, crearea Biroului de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în transporturi. Acesta va organiza, va conduce și va coordona activitatea de investigație tehnică privind siguranța evenimentelor în transportul aerian, feroviar și naval.

Totodată, autoritatea va întocmi rapoarte preliminare și finale în care vor fi stabilite cauzele și circumstanțele în care s-au produs evenimentele în transport și va emite recomandări privind siguranța.

Precizăm că, în prezent, în țara noastră nu există o autoritate independentă de investigare a evenimentelor în transporturi din punct de vedere al siguranței, care ar avea scopul prevenirii acestora.

De regulă, la investigarea unui eveniment cu generarea prejudiciului, participă organul de urmărire penală, care are misiunea de a stabili vinovatul în producerea evenimentului, nu și a veni cu recomandări privind evitarea unor astfel de evenimente în viitor.

Astfel, prin crearea Biroului de Investigare va fi sporită capacitatea statului de a investiga evenimentele din transporturi, fapt ce va contribui la îmbunătățirea siguranței în transporturi, dar și la prevenirea producerii accidentelor și incidentelor. De asemenea, prin aceasta va fi armonizat cadrul legal național la normele europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *