Social

Aprobat! Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție vor putea solicita avizul consultativ al CtEDO

Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție (CSJ) vor putea să solicite Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) emiterea unui aviz consultativ. Un proiect de lege, care prevede acest lucru, a fost votat în a doua lectură de către 72 de deputați.

Acest lucru se va aplica în cazurile ce țin de interpretarea sau aplicarea drepturilor și libertăților definite în Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Potrivit documentului, acest lucru va fi posibil doar în cazul unor litigii care se află în curs de soluționare în fața organelor de jurisdicție, iar solicitarea va fi motivată prin prezentarea aspectelor relevante ale contextului juridic și de fapt ale cauzei respective.

Potrivit autorilor proiectului de lege, solicitarea avizelor CtEDO va oferi mai multe garanții în aplicarea corectă a prevederilor, care se referă la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și va avea drept rezultat reducerea condamnărilor Republicii Moldova la CtEDO.

De menționat că avizele consultative ale CtEDO nu au caracter obligatoriu, însă vor avea importanță juridică. Totodată, sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului pentru emiterea unui aviz consultativ nu va împiedica formularea ulterioară a unei cereri individuale în fața CtEDO în legătură cu aceeași cauză.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *