Externe

Apropiații „țarului” de la Kremlin acceptă că războiul este pierdut și se pregătesc de ”viața de după Putin”

Înalții oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce face șansele unei lovituri de stat mai probabile, spune un analist de la Moscova, scrie metro.co.uk.

Șansele ca tiranul rus să declanșeze o lovitură nucleară scad, deoarece este probabil că oamenii din jurul său vor refuza să-i execute ordinul.

Jurnalistul de investigație Christo Grozev sugerează totodată că Putin își pierde puterea.

El spune că este puțin probabil ca oficialii de conducere să se supună comenzilor lui Putin de a lansa arme nucleare, deoarece nu au încredere că va fi încă la putere peste trei luni.

„Cred că elita informată din cadrul forțelor de securitate este cea care înțelege că războiul este pierdut”, a spus Grozev pentru Radio Liberty.

El a spus că cercul apropiat al lui Putin înțelege că președintele va avea nevoie de o mobilizare totală în masă pentru a câștiga războiul, dar acest lucru ar provoca o „explozie socială” în Rusia.

Unii oameni din ”linia dură” pot face presiuni pentru utilizarea armelor nucleare sau chimice, a avertizat Grozev.

Dar alții vor spune „Destul! Este suficient!” și „Este mai bine să nu irosim încă 10.000 de vieți ale soldaților și ofițerilor noștri”.

Grozev, jurnalist de investigație din Rusia pentru Bellingcat, a declarat că una sau mai multe dintre cele „cinci mâini” necesare pentru lansarea armelor nucleare ale Rusiei ar putea sfârşi prin a-l sfida pe Putin.

„Și acest refuz va declanșa, cel mai probabil, o lovitură de stat, pentru că după refuzul de a respecta ordinul regelui, totul se va prăbuși foarte repede”, a adăugat el.

„Dacă Putin decide să dea un ordin de utilizare a armelor nucleare, el trebuie să fie sigur că toată lumea de-a lungul lanțului va îndeplini acest ordin”.

Dacă o persoană nu se conformează, Grozev spune că acesta va fi un „semnal de insubordonare” care ar putea duce la „moartea lui Putin”.

„Deci, până când nu va fi sigur că toată lumea se va conforma, nu va da acest ordin”, a adăugat el.

Se știe că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful personalului Apărării, Valery Gerasimov, ar trebui să sancționeze o lovitură nucleară.

În timpul războiului, Putin și-a propus să fie văzut în public cu un oficial care poartă servieta nucleară.

Zborurile Ministerului Apărării pentru elita Rusiei către un presupus buncăr de comandă și control lângă Ufa – la 725 de mile est de Moscova – s-au redus de la începutul războiului, potrivit lui Grozev.

Jurnalistul a spus că personalități înalte ale agenției de securitate FSB și ale organizației de informații militare GRU se pregătesc pentru ”viața de după Putin”.

El a spus că „elita FSB” știe exact câte trupe rusești au murit în Ucraina și știe că cei dragi ai morților sau dispăruților „nu încetează să pună întrebări”.

„Ei știu că această situație va scăpa în cele din urmă de sub control”, a adăugat Grozev.

„Acestea sunt acele părți ale forțelor de securitate care cunosc pericolele pentru regim și ei înșiși își pregătesc acum viitorul.

„Unii dintre ei caută o oportunitate de a-și scoate familiile din Rusia, toți caută modalități de a transfera banii acumulați (bani din corupție, în multe cazuri) în dolari și euro.

„Acesta este deja un fel de trădare din partea acestor oameni, pentru că ei nu urmează ordinele ideologice ale Kremlinului, ci se pregătesc pentru o realitate alternativă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *