Aproximativ 1.000 de persoane au ieșit în stradă la București cerând demisia vicepremierului Gabriel Oprea
Protestatarii sunt nemulțumiți în contextul în care polițistul Bogdan Gigină, din coloana sa oficială, și-a pierdut viața săptămâna trecută în urma unui accident.
Începând cu ora 14,00, protestatarii s-au adunat la fântâna din Piața Universității, apoi s-au îndreptat spre sediul MAI, în Piața Revoluției, scandând "Jos Oprea!"; "Demisia!", "Dacă vă pasă, ieșiți din casă!", "România trezește-te!", "Interesul național, alibi pentru penal!", "Indignați nu manipulați", "Solidaritate!", "Oprea, nu uita, asta nu e casa ta", "Asasin, Oprea asasin", "Cu girofar, către penitenciar".
Coloana a pornit, în mod pașnic, escortată de forțele de jandarmi, și spre sediul Guvernului, în Piața Victoriei.
Poliţistul Bogdan Gigină, care şi-a pierdut viaţa după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, în timp ce se afla în dispozitivul care îl însoţea pe vicepremierul Gabriel Oprea, a făcut parte din trei coloane oficiale în ziua producerii accidentului, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.
Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în cazul accidentului în urma căruia a murit poliţistul Bogdan Gigină se fac cercetări într-un dosar deschis, pe 20 octombrie, de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti pentru ucidere din culpă.
"Până în prezent, în cauză au fost efectuate o serie de acte de urmărire penală precum: audierea unor martori, solicitarea unor înscrisuri şi informaţii de la diferite instituţii, ridicarea unor imagini surprinse de camerele de supraveghere", se arată în documentul citat.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că la Parchetul Capitalei au dat declaraţii, în calitate de martor, doi colegi ai lui Bogdan Gigină care erau în dispozitivul de însoţire a coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea. Aceştia au arătat, în declaraţiile date, cum s-au derulat faptele în ziua accidentului.
Oficialul care merge în coloană şi trebuie să fie însoţit cu echipaje ale Poliţiei Rutieră trebuie să trimită solicitare la Brigada Rutieră, care ajunge la Biroul însoţiri. De aici, cu privire la traseul şi celelalte informaţii privind însoţirea coloanei oficiale se anunţă şeful de coloană, care pune în aplicare măsurile dispuse în cadrul Biroului însoţiri, conform surselor citate.
Acestea au mai precizat că, în ziua accidentului, Bogdan Gigină a făcut parte din dispozitivul de însoţire pentru trei coloane oficiale.
Sursele citate au mai arătat că dosarul ar urma să fie preluat de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dacă anchetatorii vor stabili că există vinovăţie în cauză.
"Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, ca unitate de parchet întâi sesizată, efectuează cercetări cu privire la toate aspectele privind accidentul rutier produs la data mai sus menţionată, iar în situaţia în care vor rezulta indicii care să atragă o altă competenţă, se va proceda în conformitate cu dispoziţiile legale incidente", se arată în comunicatul PICCJ.
Poliţistul Bogdan Gigină a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, în prezenţa a sute de colegi în uniformă. La funeralii au asistat aproape 800 de persoane, fiind prezenţi, alături de familie şi colegi, şeful Poliţiei Române Petre Tobă, directorul general al Poliţiei Capitalei, Mihai Voicu, şeful Brigăzii Rutiere a Capitalei, Cristian Crai, şi subsecretarul de stat în MAI Florea Oprea.
Ceremonia religioasă a avut loc la Biserica ”Sfântul Nicolae” Udricani. După procesiunea religioasă, un oficial al MAI a anunţat la microfon că poliţistul Bogdan Gigină a fost trecut post-mortem în Corpul ofiţerilor, fiind avansat la gradul de subinspector.
De asemenea, acesta a anunţat că Bogdan Cosmin Gigină a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler. Decizia, semnată de preşedintele Klaus Iohannis, a apărut în Monitorul Oficial joi, fără a fi anunţată oficial, cum se întâmplă de obicei. Decizia, semnată de preşedintele Iohannis şi contrasemnată de premierul Ponta, a fost luată la propunerea ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.
Gabriel Oprea nu a participat la funeraliile poliţistului, dar surse din MAI spun că acesta a fost joi pentru scurt timp la capela unde a fost depus sicriul lui Bogdan Gigină.
Subinspectorul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit la spital, marţi seară, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la reţeaua de gaze, pe strada Ştirbei Vodă.
Poliţiştul Bogdan Gigină a suferit în urma accidentului traumatism cranio-cerebral sever, traumatism toraco-abdominal grav, cu fracturi de coaste, rupturi de organe interne şi hemoragie, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.
Poliţistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.
Joi, la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la "o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice".
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că un alt poliţist de la Brigada Rutieră a Capitalei a fost rănit după ce a căzut cu motocicleta în timp ce însoţea coloana oficială a ministrului Internelor, Gabriel Oprea, accidentul având loc în septembrie, în zona Pieţei Victoriei.
Deşi accidentul s-a produs în 21 septembrie, acesta nu a fost făcut public, însă date despre incident au fost comunicate presei pe surse, în urma decesului subinspectorului Bogdan Gigină.
Potrivit surselor citate, accidentul s-a produs în dimineaţa zilei de 21 septembrie, la intersecţia Piaţa Victoriei cu bulevardul Vasile Lascăr. Poliţistul Dorel Moraru, care se afla pe motocicletă în coloana vicepremierului Gabriel Oprea, a fost acroşat de un autoturism condus de o femeie, care a intrat în intersecţie după ce nu a oprit la semnalul "stop" al agentului care dirija circulaţia.
În urma impactului, Moraru a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde nu a rămas internat. Medicii au stabilit că acesta a suferit o entorsă la glezna dreaptă şi o contuzie la pumnul stâng, fiindu-i pusă o atelă la picior, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale. În urma accidentului, Dorel Moraru a avut nevoie de o lună de concediu medical.
În urma accidentului în care a fost implicat poliţistul Dorel Moraru, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a deschis un dosar de cercetare.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, la momentul accidentului în care şi-a pierdut viaţa Bogdan Gigină, în seara de 20 octombrie, din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia în condiţiile legii", se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piaţa Presei Libere – Arcul de Triumf – Piaţa Charles de Gaulle Piaţa Victoriei – bulevardul Uranus – strada Ştirbei Vodă.
"Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ceilalţi decidenţi din conducerea MAI, pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi informarea permenentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ţinut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat", se mai spune în comunicat.
Reprezentanţii Poliţiei Capitalei mai arată că, la locul producerii accidentului, existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
"Menţionăm că toate circumstanţele producerii accidentului fac în prezent obiectul unui dosar penal, aflat în competenţa procurorilor. Întregul colectiv al Poliţiei Capitalei este alături de familia colegului nostru, fiind profund îndurerat de tragicul eveniment", mai spun reprezentanţii Poliţiei Capitalei.
Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Ştirbei Vodă spun însă că maşina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a remis presei duminică un comunicat în care arată că în dosarul decesului poliţistului Gigină, cercetarea se face sub aspectul uciderii din culpă. Dar ceea ce apare în finalul comunicatului este de-a dreptul stupefiant. „Pentru lămurirea tuturor împrejurărilor cauzei au fost solicitate Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției Române și Direcției Generale de Poliție a Municipiului București actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloană oficială din care făcea parte lucrătorul de poliție decedat, precum și date cu privire la componența coloanei la momentul incidentului. Până în prezent ne-au fost furnizate parțial informațiile solicitate", precizează procurorii în finalul comunicatului. Este incredibil ceea ce spun procurorii. Instituţii ale statului care au ca menire menţinerea ordinei şi respectarea legilor, NU au remis toate documentele solicitate pentru bunul mers al anchetei. Şi, atenţie, nu este vorba de cine ştie ce documente secrete sau ultrasecrete, ci de banale acte normative interne.
Sindicatele fac zid în jurul lui Oprea
În ultimele zile am asistat la un val de declaraţii jenante ale unor lideri de sindicat din MAI, care îl apără cu strănicie pe Gabriel Oprea. De ce îl apără, din moment ce opinia publică doreşte, legitim, să afle răspunsuri la câteva întrebări: unde a fost în zona Băneasa?, care a fost natura activităţii depuse?, unde se deplasa în momentul producerii accidentului?, pentru a afla dacă un demnitar al statului român a comis sau nu un abuz. Gabriel Oprea tace mâlc, în schimb liderii de sindicat din MAI sunt extremi de vocali. O „mostră” în acest sens avem în comunicatul de presă al SNPPC (Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual), din care cităm: „Dacă pe noi nu ne întreabă nimeni cine merită sau nu să fie ministru de interne, asta nu înseamnă că noi nu avem ceva de spus. Ori în mandatul ministrului Oprea, orice angajat al MAI, poate să confirme că am avut foarte multe rezultate pozitive. Am primit drepturile legale pe care ani de zile nimeni nu le mai acorda, am beneficiat cea mai bună logistică din ultimii 15 ani, iar pentru salarii și pensii am văzut că, împreună cu sindicatele, se poate lupta cineva și pentru noi, cu rezultate reale. Cum pot unii să creadă că ministrul Oprea poate fi vinovat de moartea colegului nostru, când este singurul ministru care a făcut ceva pentru cei care sunt răniți sau și-au pierdut viața în misiune. Datorită lui, familiile celor care au avut de suferit accidente, sau care și-au sacrificat viața, au simțit că statul este alături și îi ajută”. Este jenant acest text. Ce legătură are faptul că ministrul de resort şi-a îndeplinit atribuţiile conform fişei postului – pentru că de fapt asta reiese din cele arătate în comunicat – cu un posibil abuz sau o posibilă încălcare a legislaţiei în vigoare.
Cireaşa de pe tort însă abia acum urmează. „Știm ce înseamnă coloană oficială, știm ce înseamnă protecția unui demnitar, știm ce înseamnă riscurile meseriei de polițist, așa că nu putem să ne lăsăm mințiți de această diversiune. Sunt cei care acuză pe site-uri cu adevărat interesați de soarta polițiștilor? Tuturor acestora le transmitem să nu transforme tragedia familiei Gigină în răfuială politică (…) Nu știm cine poate să ceară demisia acestui om, fără să-l cunoască și fără să știe ce a făcut pentru sistem. Ministrul Oprea nu trebuie să demisioneze”. Aici, semnatarul comunicatului, Grigore Popescu vorbeşte ca un UNPR-ist de duzină, care vede în reacţia opiniei publice o „răfuială politică”.
O pledoarie neruşinată
Florin Vâlnei este liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Poliţie „Sed Lex” şi un obişnuit al platourilor televiziunilor de ştiri. Duminică noaptea, Vâlnei a dat un „recital” la TV, care a indignat telespectatorii şi chiar unii jurnalişti care au intervenit telefonic au încheiat cu „să-ţi fie ruşine”. Ce a făcut de fapt Vîlnei? A încercat să prostească lumea pe faţă. Întâi a încercat să acrediteze ideea că şi Gabriel Oprea are dreptul prin lege la coloană oficială. „Legea spune clar, sunt 5 demnitari care au dreptu, preşedintele ţării, primul ministru, cei doi preşedinţi de la Parlament şi ministrul de interne”. După ce i s-a atras atenţia de către cei din platou că legea nu prevede şi ministrul de interne, liderul de sindicat a încercat să dreagă busuiocul, spunând că legislaţia s-a modificat. Cum cu sprijinul documentariştilor postului au reuşit să-i demonteze şi această teză, Vâlnei a venit cu altă trăsnaie: existenţa unor protocoale interne ale ministerului. O altă aberaţie, pentru că un protocol este un act inferior care nu poate modifica o lege sau adăuga la lege.
După ce şi această încercare nu a convins, Vîlnei a schimbat placa. A sugerat că de fapt nu era o coloană oficială, ci doar o acţiune de fluidizare a circulaţiei, că o coloană oficială este compusă din mai multe maşini, inclusiv o salvare. Aşa este, dar numai în cazul preşedintelui ţării este prevăzută şi ambulanţa. Şi aici Vîlnei a fost pe lângă lege, care, defineşte clar ce este o coloană oficială: „unul sau mai multe vehicule care circula pe drumul public si sunt insotite de unul sau mai multe autovehicule ale politiei rutiere, care au in functiune semnale speciale de avertizare sonore si luminoase de culoare rosie”. De asemenea, Vîlnei a susţinut de mai multe ori că Gabriel Oprea imediat după acciedent a oprit, s-a dat jos şi l-a sunat personal pe Raed Arafat pentru rezolvarea urgenţei medicale. A repetat de mai multe ori că spune numai şi numai adevărul şi a menţionat că „Nimeni nu îşi permite în MAI să încalce legea”. Aici credem că sindicalistul Vîlnei a suferit o pană de memorie. Numai acum 11 zile, Roberto Ababei, adjunctul şefului Poliţiei Capitalei a fost demis după ce DNA l-a acuzat că ar fi cerut mită unor evazionişti, la mijlocul lunii august, Daniel Piştea, adjunct la Brigada Rutieră Bucureşti şi alţi 7 poliţişti au fost reţinuţi şi exemplele ar putea continua.
Alte aberaţii „marca” Vîlnei
„Problemele de care se ocupă domnul Oprea ţin de siguranţa naţională”
„Faptul că este vicepremier, ministru de interne şi persoana care se ocupă de siguranţa naţională înseamnă că orice activitate a domniei sale reprezintă o situaţie deosebită”.
„Noi (adică opinia publică – n.a.) ce încercăm să facem, să dăm într-o instituţie, într-un minister?”.
„Unde a fost până acum opinia publică?. Opinia publică nu a venit măcar cu o floare la căpătâiul colegului nostru”?
„Opinia publică a fost canalizată în altă direcţie pentru că s-a închis dosarul revoluţiei”?
„Gabriel Oprea nu face decât să respecte legea”
„Până acum 5 sau 6 luni, domnul Oprea mergea cu maşina personală. Asta până a pus SPP piciorul în prag şi nu l-a mai lăsat”.
„Este pentru prima dată când sindicatele îl susţin pe ministru pentru că sunt rezultate, salariile sunt date la timp”.
O declaraţie de necomentat
„Vicepremierul cu probleme de securitate naţională, care coordonează instituţiile de securitate naţională, care deţine informaţii şi este implicat în activităţile de securitate naţională nu poate să fie neasigurat din punct de vedere al siguranţei circulaţiei. Să întrebe IGP-ul, pe şeful Poliţiei Circulaţiei, pe şeful Poliţiei Capitalei. Asta e culmea. Te duci pe stradă, eşti în echipa lu’ ăsta şi îţi cade o piatră în cap. Aşa şi cu groapa. E vinovat ăla care a făcut groapa. Şi ăsta care a circulat era cu gândul la serviciu sau unde era cu gândul de a căzut în groapă? Dumneata poţi să cazi în groapă mergând cu maşina pe stradă? Poţi să cazi dacă nu eşti atent”.
Această declaraţie a fost făcută pentru publicaţia „Adevărul” de către Ion Răducanu. Poate cu excepţia unor timişoreni nimeni nu a auzit de acest personaj. Şi nu avea cum să audă pentru că nu s-a făcut remarcat cu ceva deosebit. Totuşi, pentru cine este curios să afle cine este persoana care spune negru pe alb că „mortul este de vină”, menţionăm că este deputat din Colegiul 4 Timis (o parte din municipiul Timişoara), este vicepreşedinte UNPR şi până în 2008 a fost în PSD, de unde a fost exclus. Răducanu este vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.
sursa: cotidinaul.ro/mediafax.ro/agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!