Cultură

Arcadie Suceveanu, poetul care divinizează poezia

Conferința a fost deschisă de șefa Catedrei de literatură română și teorie literară, Adriana Cazacu. Manifestarea a fost structurată în două părți. Prima parte a vizat comunicările științifice pregătite de către profesorii de la facultate, invitați și studenți, iar a doua a constituit un dialog al studenților cu Arcadie Suceveanu.

Partea întâi a fost deschisă de Andriana Cazacu, doctor conferențiar, cu comunicarea „Poezia lui Arcadie Suceveanu între modernitate și postmodernitate” în care a menționat că poezia lui Suceveanu a avut mereu o deschidere spre modernitate, iar poetul este unul de factură modernă.

Dumitru Apetri, conferențiar cercetător, AȘM, a prezentat comunicarea: „Arcadie Suceveanu în continuă ascensiune”, iar cercetătoarea Lidia Grosu – cea intitulată „Poezia lui Arcadie Suceveanu: pledoarie pentru estetism și rafinament” .

Poeta Victoria Fonari, doctor conferențiar, în comunicarea sa „Blazonul poeziei lui Arcadie Suceveanu” distinge motivul apocalipsei în poezia lui Suceveanu, prezentată ca o imagine feminină, căreia poetul îi atribuie anumite trăsături „calmă, ireală, indiferentă și romantică”. „Cosmicul și miticul se sincopează în poezia lui Suceveanu într-o diagramă Venn”, „poetul divinizează poezia”, a menționat ea.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost plăcut surprins și impresionat de comunicările realizate, dar mai ales de modul în care noua generație de studenți concepe, analizează și interpretează poezia sa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *