Internațional

Arderea drapelului Azerbaidjanului: Baku acuză partidele pro-ruse din Armenia

Azerbaidjanul a decis să renunțe la participarea sportivilor săi în cadrul Campionatului European de Haltere de la Erevan, în legătură cu arderea drapelului Azerbaidjanului în data 14 aprilie, la ceremonia de deschidere a competiției. La scurt timp, actul public de vandalism, comis de Aram Nikolyan, angajat al televiziunii publice din Armenia, a fost susținut de lobby-ul pro-rus din Armenia, relatează RBC-Ucraina.

Cu referință la sursa ucraineană, IPN relatează că Eduard Sharmazanov, membru al organului executiv al Partidului Republican din Armenia (RPA), l-a declarat pe Nikolyan „armean al demnității”. Pe 16 aprilie, același politician a declarat că fapta lui Nikolyan rezonează cu voința colectivă a armenilor.
Actul de vandalism a fost susținut și de vicepreședintele RPA Armen Ashotyan, deputatul Gegham Manukyan din fracțiunea parlamentară pro-rusă „Hayastan”, decanul Facultății de Studii Orientale a Universității de Stat din Erevan, care a candidat la alegerile din 2021 din partea blocului „Hayastan” Ruben Melkonyan, ex-parlamentarul Arman Abovyan. Ei au adresat critici în adresa unor politicieni armeni de orientare occidentală care au condamnat arderea drapelului azer.

După reținerea angajatului televiziunii publice, interesele lui au fost reprezentate de avocatul Alexander Kochubaev. De notat, acesta a reprezentat într-un proces împotriva Primăriei Erevan din 2019 interesele liderului blocului „Hayastan”, Robert Kocharyan. Kocharyan este unicul politician influent din Armenia care are o relație personală cu Putin, pe care a descris-o public astfel: „Foarte sincere, deschise, directe… Am simțit un fel de chimie între noi”.

La o lună după începerea agresiunii pe scară largă împotriva Ucrainei, blocul „Hayastan”, condus de Kocharyan, a condamnat „manifestările scandaloase ale sentimentului anti-rus din unele țări”.

Reprezentanții blocului „Hayastan” l-au susținut și pe Nikolyan, care a ars steagul azer. Mai mult, dintre cei care l-au întâmpinat după demitere, singura oficială a fost Kristine Vardanyan, deputată din fracțiunea „Hayastan”.

Incendierea drapelului Azerbaidjanului, susținută de forțele pro-ruse la Erevan, a avut loc pe fundalul unei campanii de ardere a drapelelor SUA, care a fost desfășurată în diferite țări în ultimele cinci luni de reprezentanții stângii și ai organizațiilor pro-iraniene, care sprijină agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit RBC-Ucraina, campania de ardere a steagurilor a fost lansată la Salonic pe 17 noiembrie de către activiști ai Partidului Comunist din Grecia. Anterior, reprezentanții acestui partid au manifestat împotriva „guvernului reacționar de la Kiev și grupurile fasciste din Ucraina”. Pe 3 ianuarie, membrii Mișcării Islamice pro-iraniene din Nigeria au ars steagul SUA la Abuja. Pe 2 februarie, activiștii organizației filipineze de stânga „Bagong Alyansang Makabayan” (BAYAN) au preluat ștafeta. Pe 11 aprilie, reprezentanții filipinezi ai BAYAN au desfășurat o acțiune similară, iar pe 14 (exact în ziua în care steagul Azerbaidjanului a fost ars la Erevan), susținătorii regimului aflat la conducere au ars steagul SUA la Teheran.

Pe 15 aprilie, Federația Europeană de Haltere (EWF) a emis o declarație prin care a condamnat arderea drapelului Azerbaidjanului la Erevan.

„EWF califică acest gest extrem de grav și regretabil drept un atac la adresa integrității valorilor sportive și la principiile universale ale fair-play-ului”, se arată într-un comunicat de pe site-ul EWF.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *