ExterneMoldova

Arestovici: Ucraina este în stare să rezolve problema transnitreană ”cât ai pocni din degete”

Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană ”cât ai pocni din degete”, dar mai întâi autorităţile din Republica Moldova trebuie să-i ceară ajutorul, a declarat Aleksei Arestovici, consilier al liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, într-un interviu video acordat marţi seară pentru Feigin Live, citat Agerpres.ro.

„Aici trebuie să spunem că R. Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiaţi. Astfel, ei pot veni şi la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuşi oficial teritoriu care aparţine Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană” a declarat Arestovici, fără a oferi detalii.

Oficialul ucrainean a mai declarat că, pe lângă Ucraina, o altă ţară care poate ajuta Republica Moldova în cazul unei eventuale agresiuni militare din partea separatiştilor proruşi este România.

De asemnea, Arestovici a vorbit despre apropierea dintre Bucureşti şi Chişinău, menţionând că vorbeşte despre practic acelaşi popor, notează sursa citată.

„În Transnistria sunt circa 1.600 de soldaţi ruşi, plus aşa zisa armată a regiunii, încă vreo 5.000-7.000, să spunem. Republica Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca. Şi cel mai bun lucru pe care-l poate face R.Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina şi România. Da, România, pentru că ei de fapt sunt acelaşi popor. Există şi mulţi moldoveni care nu ar fi de acord cu mine, ei au poziţia că sunt popor separat, dar limba sigur e aceeaşi. E cert că sunt apropiaţi cu românii”, a declarat Arestovici.

El a comentat şi ameninţările Moscovei la adresa Republicii Moldova. Potrivit lui, oficialii de rang înalt ai Rusiei deja au demonstrat că scopul lor este să ocupe Republica Moldova.

„Idioţi. Primele persoane de la Moscova declară că Rusia trebuie să ocupe R. Moldova. Super, mai deschid un front când nu se pot lămuri cu cel existent deja. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce vor face. Noi credem că ei de fapt vor să se mişte către Odesa, pentru a vinde ceva poporului rus”, a apreciat consilierul lui Zelenski.

Amintim că aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au instituit cod roşu de alertă teroristă după producerea mai multor explozii în cursul zilelor de luni şi marţi. Liderul separatiştilor, Vadim Krasnoselski, a dat vina pe anumite grupări care au venit din Ucraina şi a îndemnat la reţinere pentru a evita izbucnirea unui conflict militar. Iar preşedintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică şi relaţii cu compatrioţii, Leonid Kalaşnikov, a declarat că aceste provocări au scopul de a atrage Rusia în noi ostilităţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *