Internațional

Arhivele lui Tarkovski, licitate la Moscova

Arhivele, care cuprind mii de documente estimate între 80.000 şi 100.000 lire sterline (100.000 – 125.000 euro), dezvăluie „tehnici cinematografice, viaţa privată şi efortul artistic al regizorului, care s-a luptat să-şi vadă opera recunoscută în URSS”, arată Sotheby’s.

Printre obiectele propuse la vânzare se află carnete de regizor ale cineastului la filmele „Solaris”, „Oglinda” şi „Călăuza”, „documente foarte personale care arată structura plan cu plan a filmelor lui Tarkovski”, potrivit aceleiaşi surse. Vor mai fi scoase la vânzare 32 de casete audio şi 13 minidiscuri cu interviuri ale regizorului, majoritatea nedifuzate.

Documentele „spun povestea personală a unui regizor care a contribuit la revoluţionarea istoriei cinematografiei, salutat de mulţi din cei mai mari cineaşti ai lumii”, scrie într-un comunicat Stephen Roe, şef al departamentului de cărţi şi manuscrise al Sotheby’s. „Pentru că regizorul a fost perceput ca elitist de guvernul rus, opera sa a fost interzisă în URSS, rămânând practic necunoscută şi acum în Rusia”, adaugă Roe, amintind că cineastul a murit în exil la 54 de ani, „după ce şi-a părăsit ţara care l-a inspirat, dar care l-a alungat”.

Născut în 1932, Andrei Tarkovski a murit în decembrie 1986, la 54 de ani, la Neuilly-sur-Seine, aproape de Paris, de cancer la plămâni. Într-un sfert de secol a regizat şapte filme, toate considerate capodopere: „Copilăria lui Ivan” (1962), povestea unui orfan în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, „Andrei Rubliov” (1966), magnifica frescă despre un călugăr pictor de icoane, „Solaris” (1972), film de science-fiction, „Oglinda” (1974), operă autobiografică foarte criticată în ţara sa, „Călăuza” (1979), fabulă metafizică, „Nostalgia” (1983), lungă lamentaţie asupra exilului, şi „Sacrificiul” (1986), film misterios despre sfârşitul lumii şi noţiunea de sacrificiu.

AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *