Moldova

Arhivele MAI şi SIS nu vor să spună câte dosare secrete au

Mihai Ghimpu a adresat o solicitare similară şi ministrului Afacerilor Interne Victor Catan. Amintim că anterior Ghimpu a mai o făcut o solicitate de acest fel guvernului. La şedinţa din 8 februarie 2010 comisia interdepartamentală pentru protecţia secretului de stat a decis scoatere de la secretul de stat a unor documente din perioada 1974-1984, care aparţin fostei arhive a partidului comunist, actualmente Arhiva organizaţiilor social-politice. Şi lucrurile s-au oprit aici.

Contactat de TIMPUL, Mihai Taşcă, secretarul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din RM a spus că la şedinţa din 8 februarie s-a convenit că toate instituţiile care deţin fonduri arhivistice secrete – MAI, SIS, MAEIE, Arhiva Naţională, Arhiva organizaţiilor social-politice – să desecretizeze dosare care nu mai cad sub incidenţa legii cu privire la secretul de stat. „Unele instituţii n-au întreprins aproape nimic, cel puţin pe noi nimeni nu ne-a informat. Având în vedere termenul scurt pentru elaborarea raportului am cerut repetat acest lucru preşedintelui”, ne-a comunicat Taşcă. Secretarul comisiei a mai spus că între timp istorici au găsit deschidere la Arhiva Naţională şi Arhiva Procuraturii Generale. Potrivit aceleiaşi surse, arhivele MAI şi SIS încă nu au prezentat o situaţie a dosarelor secrete pe care le deţine, deşi a pus la dispoziţie unele dosare.

Comisia pentru studierea regimului comunist din RM trebuie să prezinte până la 1 iunie 2010 un studiu privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *