Politică

ARHIVELE NU ARD! Vedeți ce a semnat ex-premierul Vladimir Filat pe 5 decembrie la Așhabad! (doc – ro)

Noi am mai scris despre acest document, a cărui semnătură, din câte știm, nu a fost consultată cu societatea moldovenească. Nu știm dacă respectivul document a fost văzut de Academia de Științe, or, el conține puncte de vedere care nu pot fi acceptate fără avizul istoricilor. Dacă actualul guvern va onora semnătura ex-premierului Filat de acest document, R. Moldova va fi din nou urcată pe baricade și societatea se va diviza și mai adânc. Publicăm copia Hotărârii semnată de ex-premierul Filat și invităm cititorii să-și expună opiniile.

Notăm că prezenta Hotărâre a mai fost semnată de premierii Azerbaidjanului, Armeniei, Bielorusiei, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Federației Ruse, Uzbekistanului și Ucrainei. Hotărârea nu a fost semnată de Turkmenistan.

TRADUCEREA ÎN ROMÂNĂ

Comunitatea Statelor Independente

Decizie
5 dec. 2012 orasul Ashabad
Cu privire la ceremonia de celebrare a aniversarii a 70-a de la Victoria poporului sovietic in Marele Razboi pentru Apararea Patriei a.a. 1941-1945.

Consiliul sefilor de state al Comunitatii Statelor Independente,
avand in vedere importanta istorico-mondiala a Victoriei in Marele Razboi pentru Apararea Patriei a.a. 1941-1945, aportul decisiv al popoarelor URSS in zdrobirea Germaniei hitleriste si a Japoniei imperialiste, salvarea omenirii de jugul fascist,
subliniind necesitatea de a manifesta o preocupare permanenta pentru generatia invingatorilor – veteranii Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, muncitorii din spatele frontului, vaduvele ostasilor cazuti in luptele cu invadatorii,
conducandu-se de aspiratia popoarelor din statele-membre CSI de a sarbatori cu demnitate importanta aniversare – 70 de ani de la Victoria in Marele Razboi pentru Apararea Patriei a.a. 1941-1945,

a decis:

A se recomanda statelor-membre CSI sa elaboreze si sa adopte programe nationale de pregatire si celebrare a aniversarii Victoriei, precum si a evenimentelor importante din timpul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei a.a. 1941-1945 cu participarea maselor largi de oameni.
Totodata se propune:
sa sustina masurile de organizare anuala a celebrarii in statele-membre CSI a zilei de 9 mai – Ziua Victoriei sarbatoare sfanta a tuturor popoarelor;
mass-media sa reflecte mai amplu adevarul istoric despre Marele Razboi pentru Apararea Patriei si despre faptele eroice ale ostasilor sovietici in lupta cu invadatorii, ceremoniile de celebrare a 70 de ani de la bataliile decisive, sa contracareze tentativele de falsificare a evenimentelor din timpul si a rezultatelor Marelui Razboi pentru Apararea Patriei;
a intensifica masurile in mediul populatiei de pastrare si imortalizare a memoriei curajului si eroismului manifestat de catre popoarele URSS in Marele Razboi pentru Apararea Patriei, a cultiva la generatiile tinere sentimentul de mandrie pentru faptele marete in lupta cu fascismul;
sa se manifeste o grija continua pentru protectia mormintelor ostasesti, a complexurilor memoriale, monumentelor, precum si a mormintelor partizanilor, agentilor clandestini si a detinutilor lagarelor fasciste.

A se propune statelor-membre CSI sa asigure participarea delegatiilor proprii la ceremoniile de celebrare a evenimentelor memorabile din timpul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei a.a. 1941-1945. Deplasarea delagatilor se va efectua in conformitate cu invitatiile emise de statele CSI – organizatoare ale manifestatiilor.
Acoperirea cheltuielilor pentru cazare si masa a participantilor la ceremoniile de celebrare, in mod firesc, sa fie din contul statului gazda, deplasarea – din contul invitatilor in ordinea stabilita de guvernele tarilor respective.

A emite:
Un Ordin de Onoare unic “70 ani de la Victoria din Marele Razboi pentru Apararea Patriei a.a. 1941-1945”
O medalie jubiliara unica “70 ani de la Victoria din Marele Razboi pentru Apararea Patriei a.a. 1941-1945”
In anul 2013, Consiliul Ministrilor Apararii din statele-membre CSI sa elaboreze si sa prezinte spre examinare Consiliului sefilor de state al CSI, conform ordinii stabilite, un proiect cu privire la Ordinul de Onoare si medalia jubiliara, precum si cu privire la modul de finantare si executare a acestora.

In anul 2014, Consiliul sefilor de guverne al CSI sa elaboreze si sa prezinte spre examinare Consiliului sefilor de state al CSI un proiect al planului de actiuni pentru pregatirea de celebrare a aniversarii a 70-a de la Victoria poporului sovietic in Marele Razboi pentru Apararea Patriei a.a. 1941-1945, avand in vedere propriul program national referitor la aceleasi ceremonii.

Azerbaijan
Armenia
Belarus
Kazahstan
Kyrgystan
Moldova
Rusia
Tadjikistan
Uzbekistan
Ukraina

Turkmenistan nu a semnat

Ashabad – 05.dec.2012

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *