Eveniment

Armament din Transnistria se comercializa la Căușeni

Procurorii au dat de grupul respectiv în timpul investigării cazului de asasinare a președintelui Federației de Tenis, Igor Țurcan. 

Pe 7 iunie 2011, președintele Federației de Tenis din R. Moldova, Igor Țurcan, a fost victima unei explozii care s-a produs în centrul Chișinăului, chiar în fața sediului FT. Grupul de anchetă a depistat că explozia a fost rezultatul dezamorsării unei bombe confecționate din trotil. Identificarea originii substanței explozive a fost unul din scopurile urmărite de anchetă. Procurorul Lilian Cociu a precizat că în timpul investigațiilor a fost depistată o grupare care se ocupa cu comercializarea munițiilor și armamentului. Ulterior, s-a constat însă, că membrii grupului nu ar avea legătură cu asasinarea lui Igor Țurcan.

Procurorii au reținut grupul criminal în urmă unui apel făcut de un cetățean al Republicii Moldova căruia i s-a propus să cumpere armament. Acesta a efectuat trei achiziții de probă în valoare totală de 5,9 mii de euro, bani oferiți dintr-un fond special al MAI. Potrivit procurorului Lilian Cociu, grupul a fost prins în flagrant într-un sat din raionul Căușeni, la domiciliul unuia din membri, care păstra armamentul acasă. Comercianții de arme aveau o vârstă cuprinsă între 27 și 51 de ani. În momentul reținerii, au fost depistate, printre altele, două calupuri de trotil, lansatoare RPG-18 și RPG 26, cartușe de calibru 5,45mm, grenade RDG-5. Armele au fost aduse din regiunea transnistreană. Cei trei membri ai grupării sunt arestați, iar dosarul lor a fost transmis judecătoriei Căușeni. Doar unul din ei își recunoaște vina. Pentru contrabanda și comercializarea armamentului, Codul Penal prevede pedeapsă cu 7 ani de închisoare.

În ceea ce privește cazul lui Igor Țurcanu, fostul polițist Ion Agachi rămâne a fi singura persoană cu statut de învinuit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *