ActualitateExterne

Armata americană a terminat construcția unui port temporar în Gaza, dar nu poate fi instalat

Armata americană a finalizat construcția unui port artificial temporar în Gaza pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar, dar acesta nu poate fi instalat pentru moment din cauza condițiilor meteorologice, a anunțat marți Pentagonul, potrivit mediafax.

Ca răspuns la blocarea de către Israel a livrării de ajutoare pe cale terestră către teritoriul palestinian asediat, aflat în plină catastrofă umanitară, președintele american Joe Biden a anunțat crearea acestei structuri temporare la începutul lunii martie, relatează AFP.

Construcția portului ar trebui să coste aproximativ 320 de milioane de dolari.

„Până în prezent, construcția celor două părți ale portului artificial (…) a fost finalizată” și acestea trebuie acum să fie mutate în locația lor finală, a declarat presei Sabrina Singh, purtătoare de cuvânt adjunctă a Pentagonului. „Vântul suflă cu putere și sunt valuri puternice care fac montarea portului periculoasă”.

Șantierul fusese mutat la Ashdod din cauza vremii nefavorabile de săptămâna trecută. Când vremea o va permite, portul va fi legat de țărmul din Gaza de soldații israelieni pentru a evita prezența trupelor americane la sol.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a declarat marți că Statele Unite consideră „inacceptabilă” închiderea de către Israel a două puncte de intrare importante pentru ajutorul umanitar în Gaza, Rafah și Kerem Shalom. „Punctele de trecere închise trebuie să se redeschidă, este inacceptabil ca acestea să fie închise”, a declarat Karine Jean-Pierre, adăugând că punctul de intrare Kerem Shalom ar urma să se redeschidă miercuri.

Războiul a izbucnit la 7 octombrie, când comandouri Hamas infiltrate din Fâșia Gaza au atacat sudul Israelului, soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, în principal civili. Ca represalii, Israelul a lansat o ofensivă în teritoriile palestiniene care a făcut până în prezent 34.789 de victime, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății al Hamas, care se află la putere în Gaza.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *