Actualitate

Armata Armeniei continuă provocările. Pro-rusul Pașinean a început o nouă aventură sângeroasă

În mod neașteptat și la fel de perfid, în noaptea de 13 septembrie, forțele armate armene au recurs la o nouă aventură militară. Detaliile despre nesăbuința de ieri a lui Pașinean sunt difuzate de serviciul de presă al armatei azere, care, pentru prima dată de la războiul de 44 de zile, a trecut la un mod de operare non-stop. Cu toate acestea, este important să acordăm atenție unui aspect foarte semnificativ în noua confruntare militară. Pozițiile militare azere au fost atacate nu de formațiuni armate armene, care erau în afara legii în zona de responsabilitate a forțelor ruse de menținere a păcii. Era armata regulată a Armeniei.

Cu toate acestea, preludiul unui nou război sângeros a fost discursul lui Nikol Pașinean de la Vladivostok. Premierul armean a renegat efectiv acordurile anterioare, îngropând ultimele speranțe de punere în aplicare voluntară a “acordurilor de la Moscova” privind deschiderea unui coridor terestru din Azerbaidjan către exclava Nakhchivan. Tensiunile au crescut pe zi ce trecea, iar declarațiile încurajatoare ale lui Aliyev și Pașinean de după întâlnirea de la Bruxelles s-au estompat după provocările neașteptate de la granița fictivă, devenită realitate, dintre Azerbaidjan și Armenia.

Noua rundă de tensiuni amintește oarecum de criza din iulie 2020, care a precedat un război pe scară largă. Confruntarea militară sângeroasă a izbucnit apoi nu în Karabah, ci în districtul azer Tovuz, care se învecinează cu Armenia. Chiar și atunci, Azerbaidjanul a reușit să localizeze situația în cel mai scurt timp posibil și să împiedice forțele armenești regulate să pătrundă în zona de importanță strategică a comunicațiilor de tranzit energetic. Deja vu, evenimentele actuale amintesc oarecum de criza din iulie. Același scris, același stil de gândire, aceeași obrăznicie, numai că dacă în iulie 2020, Pașinean a încercat să facă presiuni asupra Azerbaidjanului, torpilează toate eforturile pașnice de activare a “procesuluiKarabah”, de data aceasta Erevanul încearcă să închidă “coridorul Zangezur” prin înrăutățirea confruntării politico-militare. Punctul armean s-a transformat din nou într-un semn de exclamare azer.

Dar Armenia era prea epuizată pentru a ieși din cel de-al doilea război din Karabah, după ce își pierduse complet capacitățile militare și infrastructura în fața tirurilor de drone turcești și israeliene.

Peste noapte, armata azeră a preluat controlul asupra unor noi poziții strategice de-a lungul frontierei cu Armenia, consolidându-și avantajul militar pe “frontiera condiționată”. După această operațiune specială preventivă ca răspuns la o nouă incursiune armeană, Azerbaidjanul nu i-a lăsat lui Pașinean nicio șansă în Zangezur pentru noi lovituri împotriva teritoriului azer. Pământul a fost smuls de sub picioarele armatei armene zdruncinate.

Armata azeră a ocupat noi înălțimi, ceea ce îi va permite să mute acțiunile militare pe teritoriul armean în cazul unui nou sabotaj. Alegerea este la latitudinea lui Pașinean . Azerbaidjanul nu are pretenții teritoriale, iar operațiunea specială a fost una locală. A fost pur și simplu o lovitură chirurgicală. Dar a fost atât de puternic și de nemilos, încât a distrus tot sistemul de apărare al Armeniei în vestul Zangezurului. Armatei armene i s-a tăiat calea spre pozițiile de la punctele de frontieră azere. În plus, armata azeră a preluat controlul asupra tuturor punctelor principale ale sistemului de transport și comunicații.

Următoarea incursiune va avea consecințe și mai tragice.

Potrivit informațiilor preliminare, noua aventură militară a guvernului armean s-a soldat cu pierderi grele: aproximativ 200 de soldați armeni uciși și sute de răniți. Poporul armean plătește un preț prea mare pentru guvernarea unui guvern aventurier care și-a pierdut rațiunea și corzile guvernării…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *