CSI / RusiaInternațional

Armata daneză arată spre ruși în cazul Nord Stream: O navă a Marinei ruse, în zona sabotajului cu puțin înainte de explozii

O navă aparţinând Marinei ruse, specializată în operaţiuni submarine, era prezentă în apropierea locului sabotărilor gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 cu puţin înainte de explozii, la sfârşitul lui septembrie, dezvăluie în ediţia de vineri cotidianul danez Information.

Armata daneză dezvăluie cotidianului că dispune de fotografii ale unei nave ruse dotată cu un submarin în miniatură, făcute cu patru zile înainte de exploziile de la 26 septembrie, la Marea baltică.

De asemenea, ea precizează că dispune de 26 de fotografii ale navei SS-750, dotată cu un submarin în miniatură.

Armata daneză, contactată de AFP, nu a dorit să răspundă imediat.

”Armata daneză a confirmat că 26 de magini ale navei ruse au fost făcute de la bordul unei nave daneze de patrulare în zona situată la est de (Insula) Bornholm, la 22 septembrie 2022”, scrie Information.

Presa americană dădea vina pe ucraineni

La şapte luni de la sabotarea spectaculoasă a a acestor gazoducte strategice care leagă Rusia şi Germania, vinovatul atacului submarin rămâne un mister, în pofida unor anchete penale în ţări vecine – Germania, Suedia şi Danemarca.

Cotidianul american The New York Times (NYT) dezvăluia la începutul lui martie, în baza unor informaţii consultate de către spionajul american, că o ”grupare proucraineană” se află la originea sabotării – însă fără ca preşedintele Volodimir Zelenski să fie implicat.

Germania anunţa, în acelaşi moment, că anchetează cu privire la un vapor suspectat de transportarea unor explizivi la locul sabotării, fără să poată trage, pentru moment, concluzii cu privire la identitatea autorilor.

Singura certitudine este că această sabotare are legătură cu invazia Ucrainei de către Rusia, dar ”este un dosar complex”, declara la începutul lui aprilie un procuror suedez din cadrul anchetei.

„Principala noastră ipoteză este că un stat se află în spatele” acestei sabotări, sublinia atunci parchetul.

Analistul Jacob Kaarsbo, un fost agent spionajului danez militar, prezenţa SS-750 în zonă ”clarifică ce se întâmpla în regiune în zilele precedente” sabotării.

Dezvăluirea prezenţei navei în sector este deosebit de interesantă, ”pentru că noi ştim că ea are capacitatea să desfăşoare o asemenea operaţiune”, declară el Information.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. E mister numai pentru cine nu vrea sa gandeasca si pentru cei cu creierii bine spalati.
    Cel mai urat e ca vinovatii au declarat deschis ce vor face, nu au ascuns intentiile lor, iar trepadusii din presa se fac ca nu vad sau aud.
    Cum spunea Sherlok Holmes: – E elementar dr Whatson, cui ii convine cel mai mult ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *