Social

Armata Națională a primit un lot de asistență militară. Care este valoarea totală a echipamentului livrat de SUA

Armata Națională a primit un nou lot de asistență militară. Este vorba de echipamente de protecție și armament ușor de infanterie, inclusiv mitraliere, lunete precum și drone de cercetare. Lotul are o valoare de un milion de dolari și a fost oferit de Statele Unite ale Americii pentru a contribui la asigurarea unor condiții mai bine pentru militarii moldoveni în cadrul exercițiilor, antrenamentelor și a misiunilor de menținere a păcii, relatează Moldova1.

În lotul de echipament recepționat de Armata Națională sunt mai multe timpuri de mitraliere și lunete, pe care militarii moldoveni nu le aveau până acum în dotare. Acestea vor înlocui armamentul de tip sovietic care era deja învechit.

„Vă prezint arma dată, calibru NATO 5,46 pe 45mm. Totul este necesar să execuți trageri pe timp de zi și pe timp de noapte, cu ochirea la distanța până al 600 de metri care se vede ușor, clar se mânuiește. Impactul – unde țintești acolo nimerești.”;

De asemenea, militarii vor putea utiliza și drone de cercetare în misiunile de deminare. Pentru a le putea folosi aceștia au trecut cursuri speciale de instruire.

„Aceste drone deja le-am folosit la misiunile de deminare pe teritoriul Republicii Moldova, putem să observăm câmpul de la distanță, să vedem ce obiecte explozive avem de lucru în zona respectivă, deci ușurează atât măsurile de siguranță, cât și timpul de îndeplinire a misiunii de deminare”, menționează genistul Evghenii Axenti.

În ultimii 31 de ani, guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Comandamentului European al SUA, a oferit țării noastre peste 123 de milioane de dolari în asistență militară, instruire și educație, precum și peste 36 de milioane de dolari în asistență umanitară.

„Procesul de modernizare și transformare a Armatei Naționale, iar aceasta este imposibil fără echipamente moderne și noi care ar permite militarilor să-și îndeplinească misiunea. Atingerea nivelului de interoperabilitate cu echipamentele care sunt livrate de guvernul SUA pentru că ele pe deplin asigură interoperabilitatea ceea ce nu putea fi asigurat anterior cu echipamentele de producție sovietică”, a subliniat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

„Acest nou lot de echipamente, permite Moldovei să-și organizeze, să-și echipeze și să-și instruiască mai bine forțele armate. Prin modernizarea armatei, Moldova devine mai bine echipată pentru a-și apăra neutralitatea și a promova pacea și stabilitatea în regiune”, afirmă Laura Hruby, însărcinat cu afaceri, Ambasada SUA la Chișinău.

Valoarea totală a echipamentului livrat de Statele Unite ale Americii constituie un milion de dolari și face parte din acordul de asistență semnat dintre țara noastră și Guvernul de la Washington în anul 2019.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *