Economie

Armata Națională încearcă să vândă încă 6 avioane de tip MIG-29, află cât costă

Vitalie Bucatari, șeful Direcției economico-financiare a Ministerului Apărării, a declarat pentru agenție că prețul inițial al lotului de tehnică scos la licitație constituie 8,5 mln dolari SUA și a fost stabilit în urma unei expertize independente a stării tehnice a avioanelor de luptă.

Aceasta este a patra licitație anunțată de MA, după ce primele trei, care au fost organizate pe parcursul anului 2010, nu au dat rezultat din lipsa potențialilor cumpărători. Potrivit lui Bucatari, pentru pază, întreținerea tehnică și efectuarea altor lucrări curente de deservire a celor 6 avioane MIG-29, instituția militară alocă anual din bugetul său circa 500 mii lei.

După destrămarea Uniunii Sovietice, în dotarea Armatei Naționale a Republicii Moldova au ramas 32 de avioane de vânătoare de tip MIG-29. O mare parte din acestea au fost vândute Guvernului SUA, iar cele șase, toate produse în 1988, după o reparație capitală efectuată în Belarus la sfârșitul anilor 90 ai secolului trecut, au ramas în dotarea armatei. În prezent avioanele sânt întro stare non-zbor și necesită reparații, estimate la circa 30 mln de dolari SUA.

Republica Moldova a vândut guvernului SUA în anul 1997, 21 de aparate de zbor de tip Mikoyan MiG-29



Vă readucem aminte că vânzarea MiG-urilor în 1997 a provocat  pe data de 11 martie 2005 arestarea lui Valeriu Pasat de către Procuratura Generală , fiind bănuit în organizarea unei serii de delapidări de proporții a patrimoniului public și militar în perioada exercitării de către acesta a funcțiilor menționate. Valeriu Pasat a fost acuzat că a prejudiciat în anul 1997 bugetul de stat de 53 milioane de dolari SUA, prin comercializarea ilicită a 21 de avioane de tip MiG-29. La 17 ianuarie 2006, Pasat a fost condamnat de Tribunalul Sectorului Centru din Chișinău la 10 ani de închisoare, făcându-se vinovat de depășirea atribuțiilor de serviciu cu consecințe grave.Prin hotărârea Curții de Apel din Chișinău din 16 octombrie 2006, au fost retrase ca neconfirmate acuzațiile legate de vânzarea avioanelor MIG-29 și i-a fost redus lui Valeriu Pasat termenul de detenție de la 10 la 5 ani.

 După: Moldpres/Wikipedia.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *